METEOALARMI SE NE GASE NI NA SEKUND! RHMZ ukazao na opasnu pojavu, rizik je EKSTREMAN! (FOTO)
Alo

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) izdao je upozorenje na ekstremnu opasnost od požara u 7 delova Srbije. U ostalim delovima zemlje opasnost je visoka.

Sa veoma visokim temperaturama koje su zabeležene poslednjih dana u Srbiji, raste opasnost i od šumskih požara. Zbog toga, RHMZ upalio je crveno upozorenje na šumske požare u čak 7 delova Srbije i to u:

RHMZ

Printscreen/ RHMZ

 

 

Opasnost od požara

Bačkoj
Banatu
Šumadiji
Pomoravlju
Istočnoj Srbiji
Jugoistočnoj Srbiji
Kosovu i Metohiji

U ostalim delovima Srbije opasnost je visoka.

Postoje četiri kriterijuma opasnosti od šumskih požara: zelena - veoma niska, žuta - umerena, narandžasta - visoka i crvena - ekstremna.

Ekstremna opasnost od požara znači da požar može buknuti od iskre, varnice. Širenje požara je vrlo brzo. Požar je vrlo brz i dolazi do požara u krošnjama drveća na širem području. Dolazi do sagorevanja organskog goriva u dubljim slojevima i normalno vlažnim lokacijama. Kontrola požara je izvanredno teška. Za kontrolu požara moraju se uložiti izvanredni napori i sva raspoloživa sredstva.

Kako se zaštititi od požara

MUP je juče izdao niz mera za zaštitu od požara zbog visokih temperatura.

Redovno proveravajte elektroinstalacije i izbegavajte preopterećenja. Vaša bezbednost je prioritet!
U slučaju požara, ostanite pribrani i odmah pozovite vatrogasce na broj 193.
Bezbedno gasite manje požare ako to možete, ali nikada ne rizikujte svoju bezbednost.
Ukoliko ste u visokoj zgradi, ne koristite lift tokom požara zbog opasnosti od dima i gasova
Kada je požar u jednoj prostoriji, izađite brzo i zatvorite vrata za sprečavanje širenja požara i obavestite komšije! Ukoliko je stepenište puno dima, ostanite u stanu i zaštitite se mokrim krpama
U slučaju požara, isključite struju u svom stanu i sačekajte uputstva vatrogasaca. Oni će proceniti kada je sigurno isključiti struju u celoj zgradi, kako bi se izbegli rizici u liftu i drugim delovima zgrade

Podsetimo, RHMZ ne prestaje da izdaje hitna upozorenja, meteoalarmi se ne gase, a naredna tri dana upaljeni su zbog tri pojave - visokih temperatura, grmljavine i pljuskova.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading