mokra gora
Foto: Alo/Alo

(Piše: Z. G.)

U Mokroj Gori je otvoreno jedno od devet eko-kamping izletišta u zapadnoj Srbiji. Ostale oaze ljubitelja kampovanja i aktivnog odmora u prirodi nalaze se na sledećim lokalitetima: Rastište kod Bajine Bašte, Borjak u Požegi, Alpska vrela u Kosjeriću, u blizini Rzava u Arilju, Sjenica na Pešteru, Zlatar u blizini jezera Kokin Brod, Prijepolje, izletište, i Gostilj na teritoriji opštine Čajetina.

Ovakav novi vid turizma u ovom delu Srbije je urađen u okviru projekta Open Air Everywhere i deo je prekogranične saradnje Srbije i Federacije Bosne i Hercegodine, a sprovodi ga Turistička organizacija regije Zapadna Srbija u partnerstvu sa Razvojnom agencijom Nerda iz Tuzle i Turističkom organizacijom grada Tuzla.

Prema rečima Nemanje Nešića, direktora Turističke organizacije regije Zapadne Srbije, ideja za ovaj projekat je nastala u postkovid periodu, kada je sve više ljudi pokušavalo da pronađe odmor u prirodi.

- Kroz projekat želimo da promovišemo lokacije u zapadnoj Srbiji koje su manje atraktivne i nisu dovoljno promovisane za ovaj vid turizma, koji poslednjih godina sve više dobija na značaju. Procenjeno je da bi idealno bilo da ove lokacije budu komplementarne sa postojećim atraktivnijim aktivnostima i turističkim lokalitetima koji postoje. Ovde su to Šarganska osmica i Mokra Gora - rekao je Nešić, i dodao da je ukupna vrednost projekta preko 400.000 evra, ali to uključuje niz intervencija koje su realizovane i na teritoriji Srbije i BiH, od čega je 80 odsto donacija Evropske unije, a 20 odsto je iznos Turističke organizacije regije Zapadna Srbija.

Druge intervencije, kako je rekao Nešić, jesu postavljanje info tabli, promocija i druge aktivnosti, i naglasio je da je veoma bitno partnerstvo sa Kamping asocijacijom Srbije,. Kamping asocijacija Srbije je učestvovala u odabiru lokacija za postavljanje eko-kampinga u zapadnoj Srbiji.

- Ovo je jedna od boljih lokacija zbog infrastrukture koja je nadomak ruke, ušuškana je u ambijent, bezbedna je, a tu je i Šarganska osmica, pa je dodatno atraktivna zbog toga. Ova lokacija može da preraste u jedan pravi kamp, što je bila inicijalna ideja, da to bude mesto gde može dvadesetak šatora da se postavi u piku sezone - rekao je Vladimir Đumić, predsednik Kamping asocijacije Srbije.

„Lokomotiva“ je primila svoje prve goste. Među njima ima dece koja su uzbuđena, jer kako kažu, prvi put će spavati u šatoru, a ima i onih koji svoja letovanja provode u šatorima i opisuju da je svaki put drugačiji doživljaj.

BONUS VIDEO 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading