bostan
Foto: Alo/Alo

(Piše: Predrag Parezanović)

Najveće selo na području grada Smedereva poznato je po velikim i slasnim lubenicama i dinjama. Zato i ne čudi što se u centru Osipaonice sa visokog postolja pod udarima vetra okreće velika lubenica, zaštitni znak ovog sela, a već 23. put u čast povrća, lubenicu biolozi svrstavaju u povrće, održana je tradicionalna Bostanijada.

- Osipaoničani bostan uzgajaju još od vremena kneza Miloša Obrenovića, ali je sada to ozbiljna proizvodnja. Ima i onih koji bostan seju na 10, ponekad i više hektara. Prinosi zavise od godine, ali uglavnom imaju i sisteme za navodnjavanje i organizovanu prodaju. Odavde se snabdevaju i veliki lanci, ali i vlasnici manjih prodavnica. Kvantaška pijaca radi svaki dan – kaže Branko Milanović, predsednik Organizacionog odbora Bostanijade i sekretar Udruženja poljoprivrednika u ovom selu.

bostan

Alo

 

Bostanijada je i takmičarskog, ali i marketinškog karaktera, pa su mnogi dovezli pune prikolice dinja i lubenica da prodaju. Kažu da je cena sada malo porasla u odnosu na prethodni period, naveliko je 40, a na komad 70 dinara za kilogram.

Ali posetioci Bostanijade mogu da se osveže i besplatno. Dejan Simić Bućurka, jedan od najpoznatijih bostandžija u ovom kraju, obezbedio je punu prikolicu lubenice za posluženje gostiju. Do sada je osvajao više nagrada, pa se ovaj put nije takmičio.

- Ove godine sam posejao osam hektara. Očekujem šest vagona po hektaru, dakle oko 44 tone. Uspem da prodam, iako je uvoz problem, kao i radna snaga, koje nema u selu, već sezonci dolaze iz Kostolca - kaže Simić.

Ljubiša ima više od 30 pehara!

Stalni učesnik osipaoničke Bostanijade je Ljubiša Radojković iz Batuše, kod Malog Crnića. Osvojio je više od 30 pehara. I sada je u skoro svim kategorijama bio među tri najbolje plasirana.

- U mom selu se samo nas dvojica bavimo uzgojem bostana, a moje lubenice i dinje su uvek među najslađima – kaže Radojković.

Stub organizacije Bostanijade je Udruženje poljoprivrednika u Osipaonici, koje ima 38 članova, u saradnji sa Mesnom zajednicom, a generalni pokrovitelj je Grad Smederevo. Uspešno su odoleli i kiši.

bostan

Alo

 

Bostanijadu je otvorila Jasmina Vojinović, gradonačelnica Smedereva, i dok su sa bine odjekivali nastupi kulturno-umetničkih društava iz Osipaonice, Udovica i Raške, a neki su se opredelili da probaju specijalitete više udruženja žena iz ovog kraja, takmičari izlažu proizvode i neki su već optimisti, pa očekuju i prve nagrade.

Milica Janković sa sinom Lukom pokazuje favorita. Tako je i bilo. Njihova lubenica je bila najteža - 37,6 kilograma.

Bojan Janković Rap je takmičarski deo prepustio sinu i supruzi, ali on je i dalje, iako jedva čeka da posao prepusti Luki, glavni u proizvodnji.

bostan

Alo

 

- Bostanom sam zasejao šest hektara, bilo je i osam i 10, ali to zahteva mnogo napora. Ali dobru robu uvek mogu da prodam – ističe Bojan.

Najslađu lubenicu izložila je Petra Mitrović, najtežu (8,35 kilograma) i najslađu dinju Marija Milošević, koja je i sveukupni pobednik Bostanijade.

U lokalnoj kafani saznajemo da nije baš zemlja u celom selu pogodna za bostan i ostalo povrće jer je u jednom selu voda u velikoj dubini, ali zato pored Jezave, iako je korito suvo, i Morave kvalitetna smonica i voda koja je na dva metra ispod površine predstavljaju idealnu podlogu za bostan.

BONUS VIDEO

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading