Vojvodina
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Narednih dana stiže osveženje s temperaturama ispod 30 stepeni, a od subote se penju na preko 30, izjavio je meteorolog Nedeljko Todorović, i dodao da se u poslednjoj nedelji jula i u avgustu mogu očekivati visoke temperature oko 35 stepeni. Kako navodi, u julu smo imali skoro deset tropskih dana, kada ni tokom noći temperature nisu padale ispod 30 stepeni.

- Na području Beograda je 27. juna i 2. jula u epizodi od dva sata bila mesečna količina padavina, i kada se ta količina vode nađe na asfaltu, a zemlja ne može da upije tako veliku količinu vode, onda se desi da na ulicama bude bujični tok. Od 6. do 17. jula smo imali jedan duži period uzastopnih dana s veoma visokim temperaturama, iznad 35 stepeni do 40 stepeni, u Beogradu 39,6 stepeni -  rekao je Todorović.

Kako je Todorović naveo, mini-tornado, odnosno vihor, manifestacija je superćelijske oluje i predznak nestabilnosti atmosfere koja bi mogla da donese nepogodski oblak s pravim tornadom, koji se u Srbiji retko javlja, ali takvu pojavu možemo očekivati u skorije vreme, posebno u Vojvodini.

Sa Todorovićem se složio meteorolog Ivan Ristić i dodao da će osveženje ići postepeno, na svaka dva dana.

NE IGRAJTE SE SA GROMOVIMA, NAĐITE ZAKLON NA VREME!

Meteorolog Todorović napominje da bi ljudi trebalo da koriguju boravak na otvorenom i da se sklone na vreme kada su najavljene nepogode kako ne bi stradali od udara groma.

Kako je objasnio, ukoliko se osoba nađe na otvorenom u toku oluje, treba da nađe zaštitu u smislu tvrdog zidanog objekta, a nikako ispod drveta jer je usamljeno drvo veća meta za udar groma nego neki drugi objekat.

- Sam čovek kao figura ne sme da štrči u nekom polju u ravnini ili u vodi jer je i on takođe daleko veća potencijalna meta nego kada bi čučnuo, sakrio se. Izletnici i planinari unapred treba da znaju varijantu gde bi bilo moguće da se sklone ako naiđe iznenadna oluja -  poručio je meteorolog.

- Biće dosta grada u pojedinim mestima, ali će ova struja oblaka rashladiti malo i spustiti temperaturu na oko 30 stepeni. Osveženje će ići postepeno, i to na svaka dva dana, kada će doći taj sveži vazduh sa zapadne Evrope i Atlantika, koji će proći kroz „bečka vrata“. Od danas i sutra biće osetniji pad temperature, kretaće se između 26 i 30 stepeni, pašće i jutarnja temperatura, pa bi tako u Beogradu u četvrtak i petak trebalo da imamo jutarnju temperaturu oko 16-17 stepeni. U avgustu ćemo imati dane sa drastičnim padom temperature - najavljuje meteorolog Ivan Ristić.

Kako je Ristić dodao, pijavice koje se razvijaju iznad Jadrana dodatno jačaju superćelijske oluje kod nas.

- Dve nedelje imali smo u kontinuitetu vrelo vreme i temperature blizu 40 stepeni. Takođe, ne ide nam naruku ni to što je Mediteran zagrejan. More je dostiglo skoro 31 stepen. Ono što je problem kada dolaze te oluje sa zapada i severozapada jeste mogućnost da se razviju pijavice iznad severnog i srednjeg Jadrana, koje dodatno jačaju superćelijske oluje kod nas. One su gorivo za oluje, koje zbog njih mogu biti mnogo jače - rekao je Ristić za TV Prva.

BONUS VIDEO

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading