Muzej prekinutih veza
Foto: Alo/Foto: ALO / Aleksandar Nalbantjan

Piše: Milan Đuričić

Život se sastoji od mnogih lepih trenutaka, ali i onih manje lepih.

Svako ko je doživeo veliku emociju, doživeo je i veliku bol, ukoliko se ljubav okončala. Muzej prekinutih veza predstavlja eksponate koji su ostaci tih veza, bilo da su one emotivne i partnerske, porodične ili prijateljske, a svaka od njih krije svoju priču.

Muzej prekinutih veza nastao je još 2006. godine u Zagrebu, na inicijativu dvoje osnivača Dražena Grubišića i Olinke Vištice. On je akademski slikar, a ona filmska producentkinja, koji su nakon kraja svoje ljubavne priče odlučili da zajedničke predmete spoje u kolekciju i da apliciraju na umetnički konkurs. Oni su nastavili da skupljaju predmete iz prekinutih veza svojih prijatelja, a 2007. godine je izložba u Berlinu doživela najveći uspeh i od tada kreće ekspanzija širom sveta, a sada imamo priliku da pogledamo eksponate i u Beogradu.

Jelena Pavlović, producentkinja u Kulturnom centru GRAD, rekla je za Alo! da izložba treba da pokaže da su ljubav, tuga i gubitak univerzalni i da brišu sve granice.

- Do sada smo imali priliku da putujuće izložbe Muzeja vidimo u preko 30 zemalja, a organizovano je preko 65 izložbi. Ideja je da briše kulturološke granice i geografske položaje, i pokaže da je ljubav univerzalna, kao i tuga i gubitak, i da se sa ovim pričama svako može poistovetiti. Sve ove priče otvaraju vrata emocijama, posetioci pronalaze u njima utehu i ne oslanjaju se na to odakle priče dolaze, već na samu suštinu - kaže ona.

U Beogradu je postojao otvoreni konkurs gde su ljudi mogli da doniraju predmete, beogradska postavka sadrži preko 70 eksponata. Tu su lokalni eksponati, ali i oni iz velike zagrebačke arhive i priče iz celog sveta, što i čini izložbu raznolikom. Iako neki eksponati i priče nisu selektovani za beogradsku izložbu, one će imati priliku da idu dalje na sledeće putujuće izložbe i u zagrebački arhiv, gde se i nalazi trajni Muzej prekinutih veza. Iz tog razloga, ovaj muzej predstavlja svojevrsnu emotivnu riznicu.

 

 

 

Jedan od predmeta u Muzeju koji je privukao dosta pažnje jeste venčanica koju buduća mlada nikad nije stigla da obuče, jer je njen verenik raskinuo pre svadbe, pa je pre doniranja Muzeju devojka koristila venčanicu kao prekrivač. Tu su i dve haljine, cipele i tašna koje je donirala žena nakon duge i teške bolesti svoje majke. Jedne papuče pričaju o odnosu između devojke i njenog 30 godina starijeg ljubavnika, koje mu je poklonila a nije želeo da ih nosi.

- Bilo je različitih priča i svaka od njih je autentična. Svaki eksponat i priča iza njega proizvode identifikaciju, da smo svi mi ljudska bića i da se povezujemo s prekidima - kaže producentkinja Jelena Pavlović.

- Kao što ističu osnivači izložbe, Dražen i Olinka, niko nas ne uči kako da se nosimo sa tim. Kao društvo, naučeni smo različitim obrascima, od svadbi i sahrana do proslava mature, ali ne i kako se nositi sa tugom od raskida, pa iz tog razloga Muzej prekinutih veza nudi jedno katarzično iskustvo, kako za donatore eksponata i njihove priče tako i za posetioce - zaključuje ona.

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading