hladni front
Foto: Alo/ZOOM.EARTH / SCREENSHOT

Osvanulo je još jedno veoma ugodno jutro. Ipak, pred nama je sunčan i vreo dan, ali uveče sledi manja promena vremena.

Srbija je pod uticajem termočkog visinskog grebena, uz priliv veoma tople vazdušne mase sa severa Afrike. Deluje i anticiklon, pa je uz povišen vazdušni pritisak vreme vedro i stabilno,  a nebo bez oblaka.

Istovremeno, u ovom času preko centralne Evrope premešta se snažan oblačni sistem sa padavinama i to u sklopu hladnog fronta, koji je jutros stigao do Alpa.

U nastavku dana on će se premeštati veoma brzo dalje na istok i jugoistok, a ispred njega će prema našem području strujati sa juga veoma topla vazdušna masa.

Maksimalna temperatura biće od 34 do 38°C, u Beogradu do 37°C.

Pred sam kraj dana i tokom večeri u Vojvodini, tokom noći širom severne i zapadne Srbije sledi prodor napomeutnog hladnog fronta.

Ipak, on će do našeg područja stići kao veoma oslabljen, zahvaljujući prethodno opisanoj sinoptičkoj situaciji, međutim, on će donekle narušiti termički greben.

Hladni front doneće Srbiji pad temperature vazduha i skretanje vetra na veoma jak severozapadni, ali i prolazno umereno naoblačenje, koje će se od večeras, pa tokom ponedeljka širiti od Vojvodine prema centralnoj Srbiji.

Hladni front biće i dosta suv, tako da se tek ponegde očekuje ređa pojava pljuskova sa grmljavinom, ali bez značajnijih padavina.

Do juga i istoka Srbije neće ni stići, pa će u ponedeljak u tim predelima Srbije biti i dalje veoma toplo, uz temperature do 34-35°C, a u ostalim predelima Srbije i u Beogradu biti oko ugodnih 30°C.

U nastavku sledeće sedmice sunčno i ugodno letnje vreme.

Ponegde se uz jači razvoj oblačnosti tek ponegde očekuje ređa pojava pljuskova sa grmljavinom.

Početak avgusta doneće toplotni talas, a najvrelije biće od 6.do 8. avgusta, uz temperature od 35 do 40°C.

Pored veoma toplog vremena, ono što će obeležiti naredni period, jeste i deficit padavina, uz izrazito sušno vreme.

(Telegraf)

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading