roditeljstvo
Foto: Printscreen/Alo!/EU u Srbiji

Ne postoje univerzalni saveti i recepti za roditeljstvo jer svaki je roditelj, baš kao i svako dete, ličnost za sebe. Međutim, jasno je da je svakom detetu potrebno sigurno i podsticajno okruženje, koje ga razume i podržava u kojem može da istražuje, uči i bude uspešno.

Upravo ovakav pristup predstavlja „pozitivno roditeljstvo“ – ponašanje roditelja utemeljeno na najboljim interesima deteta,koje uključuje postavljanje granica kako bi se, prema definiciji Saveta Evrope iz 2006, omogućio potpuni razvoj potencijala svakog deteta.
Kroz projekat „Pozitivno roditeljstvo“ koji finansira Evropska unija, Centar za prava deteta uspeo je da u znatnoj meri unapredi sistem zaštite dece i ostvarivanje prava deteta u Srbiji.
roditeljstvo

Alo!/EU u Srbiji

 

- Delujemo u raznim oblastima među kojima bih izdvojila prevenciju i zaštitu dece od nasilja, zatim participacija dece, pravosuđe po meri deteta, zaštita dece od diskriminacije, i ono što je u poslednje vreme aktuelno to je ostvarivanje prava deteta na zdravu životnu sredinu -  ističe Jasmina Miković, direktorka Centra za prava deteta.

 Centar je osnovan 1997.godine sa ciljem da doprinese ostvarivanju prava deteta u skladu sa Konvencijom o pravima deteta Ujedinjenih nacija.
roditeljstvo

Alo!/EU u Srbiji

 

- Mi smo od osnivanja podržavali i razvijali direktan rad sa decom i to preko dečijeg informativno-kulturnog servisa kluba DX koji je zapravo i osnovan u okviru naše organizacije- objašnjava Jasmina Miković. 


Olga Dević aktivistkinja koja se već deset godina se bavim oblašću dečijih prava ističe da Klub DX okuplja decu i mlade uzrasta od 12 do 18 godina.

roditeljstvo

Alo!/EU u Srbiji

 


- Klub DX je mesto gde deca i mladi mogu da dobiju informacije o svojim pravima na jeziku koji je njima razumljiv, ali i da se uključe u aktivnosti kao što su radionice, tribine, javne akcije, akcije samozastupanja.To su deca koja su članovi učeničkih parlamenata i deca koja su zainteresovana za oblast Prava deteta , gde kroz različite radionice rade na osnaživanju sebe kao vršnjačkih edukatora - ističe Olga Dević. 

roditeljstvo

Alo!/EU u Srbiji

 


Jasmina Miković, direktorka Centra za prava deteta, kaže da je pomoć Evropske unije bila jako važna za obavljanje aktivnosti ovog projekta.

 

- Izdvojila bih Evropsku uniju, UNICEF, Save the Children International kao i brojne druge Centar je zapravo putem realizacije svojih aktivnosti uspeo u znatnoj meri da unapredi sistem zaštite dece u Srbiji i da unapredi ostvarivanje prava deteta u Srbiji - kaže Miković.
roditeljstvo

Alo!/EU u Srbiji

 


EU aktivno podržava poštovanje i zaštitu ljudskih prava u Srbiji kroz različite programe – na nacionalnom i na regionalnom nivou. Trenutno je u toku niz projekata koje finansira EU, a koji se sprovode u saradnji sa vlastima Srbije i organizacijama civilnog društva, sa ciljem postizanja poštovanja i pune zaštite osnovnih prava svih građana, bez obzira na godine, rodnu pripadnost, sposobnosti, etničku pripadnost ili seksualnu orijentaciju. 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading