Firme
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Poreski savetnik i član Upravnog odbora Udruženja poreskih savetnika Srbije Aleksandar Vasić kaže da je ovo uvod u završnu fazu razvoja SEF-a koja treba da omogući kreiranje takozvane preliminarne poreske prijave.

“Iako smo već duboko u raljama poreskih evidencija koje su privredi nametnule dodatne obaveze i duplo izveštavanje, zakonodavac još prilično luta u postavljanju konačnog modela evidencija. Od septembra se menjaju i pojedine poreske kategorije obračunatog poreza na dodatu vrednost. Ove izmene ne menjaju suštinu evidencija, ali je od starta trebalo da budu drugačije uređene, pa obveznicima stvaraju dodatnu nervozu i nesigurnost”, ističe Vasić.

U delu evidencija obračunatog PDV-a koje se već primenjuju menjaju se vrste podataka. Osim opredeljivanja da se radi o prometu koji je oporeziv tražiće se i razdvajanje po poreskim stopama, ali i posebno iskazivanje podataka o prometu građevinskih objekata.

“Prema informacijama koje smo imali prilike da čujemo, i prethodni PDV će se evidentirati kao zbirni podaci, ali sistematizovani prema ‘izvoru’ prethodnog PDV-a, i to u zavisnosti od toga da li je iskazan na e-fakturama, fiskalnim računima ili drugim dokumentima. Prethodni PDV koji se koristi po takozvanim internim obračunima će se iskazivati podeljen na deo koji je odnosi na obračune po ino računima i obračune po računima obveznika PDV-a”, objašnjava on.

Uz sve ovo, i podaci će dodatno morati da se podele na prethodni PDV po osnovu prvog prenosa građevinskih objekata i ostale promete.

Poreski savetnik kaže da se i od koncepta zbirnog iskazivanja podataka nije odustalo, iako smatra da je sam koncept pogrešan.

“Naime, kod obveznika se najveći broj podataka o poreskoj obavezi i prethodnom PDV-u iskazuje u poreskim evidencijama pojedinačno, po računu ili obračunu. Te podatke za potrebe POPDV, a sada i za potrebe evidencija u SEF-u, sabiramo po određenim kriterijumima da bi se dostavili kao zbirni podaci. Takve zbirne podatke u postupcima kontrole ponovo razlažemo na pojedinačne”, naglašava Vasić i dodaje da u slučaju da je primenjen koncept jedinstvene pojedinačne evidencije uz mogućnost zbirnog prikazivanja određenih podataka, dobilo bi se mnogo više podataka bez nametanja dodatnog opterećenja obveznicima.

Takođe, Vasić navodi da se o sudbini POPDV-a još ništa ne priča, iako se nada da će, posle osam godina postojanja i nejasnih efekata, otići u istoriju.

“Obveznici po zakonu vode poreske evidencije, a državi dostavljaju dva potpuno različita izveštaja POPDV i evidencije u SEF-u. Dodatno zbunjuje činjenica da se POPDV dostavlja Poreskoj upravi preko sistema e-porezi, a ove ‘nove evidencije’ Ministarstvu finansija koja upravlja SEF-om”, zaključuje poreski savetnik i član Upravnog odbora Udruženja poreskih savetnika Srbije Aleksandar Vasić.

Novine u sistemu elektronskih faktura koje će biti na snazi od 1. septembra komentarisala je i predsednica udruženja Računovodstvena komora Srbije (RKS) Snežana Mitrović. Ona kaže da je sve što stupa na snagu od 1. septembra pogubno za poslovni ambijent, PDV evidencije, pravnu (ne)sigurnost u radu za zakonske zastupnike i računovođe.

“To je sve pogubno za privredu, posebno za računovođe koji vode najsloženije PDV evidencije u EU i na Balkanu. Na kraju, šteta za državu je nesaglediva, gde je u 2023. godini naplaćeno prihoda od PDV-a za 40 milijardi dinara manje, i to u vreme najveće inflacije, kada su cene i osnovice za PDV značajno povećane, kao i naplata PDV-a u zemljama u regionu”, ocenjuje Mitrović.

Kao rešenje ove situacije za privrednike i računovođe Računovodstvena komora Srbije je sačinila sedam stručnih predloga kako da se otklone sistemske greške i sprovede uspešna reforma i još u maju ih predala Predsedništvu Srbije.

(Biznis.rs)

BONUS VIDEO:

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading