stršljen
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Stršljenov ujed važi za jedan od najopasnijih po čoveka. Sezona parenja ovog insekta je u punom jeku, ali koliko to potencijalno može biti opasno po građane Srbije, dokazao je slučaj koji se u ponedeljak dogodio u Vranju. Naime, u ponedeljak 29. jula, u prepodnevnim časovima, došlo je do saobraćajne nezgode u ulici Partizanski put u Vranju. Vozača je prilikom upravljanja automobilom ujeo stršljen, izgubio je kontrolu nad vozilom i udario u tri parkirana vozila.

Mnogi građani već danima javljaju da stršljenovi prave svoja legla na njihovim imanjima i okućnicama, kao i da je najezda u punom jeku. Kako vatrogasac Vladica Stanković objašnjava za Alo!, umeju da budu često agresivni kad su njihovi mladi u pitanju.

- Ima ih brojčano dosta na teritoriji Srbije. Već uveliko su napravili svoja legla. Lepo vreme i sunčani dani iza nas im odgovaraju, tako da je sezona razmnožavanja u punom jeku. Najviše vole da svoje kolonije naprave blizu izvora hrane ili pčelinjaka. Generalno su jako agresivni prema pčelama, naprave pravi masakr pored košnica, što je pčelarima najveći problem. Vole da budu u blizini vodenih površina, tako da ako na ovim vrućinama posedujete bunar ili česmu na placu, onda ste u ozbiljnom problemu. Kad ih primetite, ne pokušavajte da ih ubijete, nego ih samo pustite da samostalno odu da ne biste rizikovali da vas ujedu - započinje priču Vladica Stanković za Alo!

NE PRAVITE SE PAMETNI, NEGO TRK U HITNU POMOĆ!

Kad vas ujede stršljen, bitno je što pre otići lekaru, kako kaže Stanković, ne pravite se pametni, već momentalno kontaktirajte Hitnu pomoć.

- Često ljudi ni ne znaju da su alergični na ujed stršljena pa ni ne odu do lekara. Tako mogu da upadnu u epileptični šok, dobiju gušenje i na grozan način preminu. Prvo što treba uraditi nakon ujeda treba popiti neki od lekova za alergiju koji svaka kuća ima, da li to bio „presing“ ili „erijus“, nakon toga momentalno otići kog lekara. Žaoku je najbolje ne dirati nego medicinskom osoblju prepustiti da je uklone - zaključuje Vladica Stanković za Alo!  

Kako tvrdi iskusni Vladica, stršljenovi vole gusto naseljena mesta, gde prave svoja najjača legla.

- Dosta intervencija sam imao na teritoriji Vranja, Vladičinog Hana, Bujanovca i Leskovca, mada trenutno je najezda stršljenova u celoj Srbiji. Ujed može biti smrtonosan iz više razloga, ako čovek ima astmu ili neku vrstu alergija, ujed može biti fatalan. Problem kod stršljenova je što uvek grupno napadaju, zato što nakon prvog ujeda žaoka ostaje u koži koja luči fermon koji doziva ostatak legla da napadne. Zato se često dešava da čoveka ne ujede samo jedan stršljen - navodi Vladica. 

BONUS VIDEO 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading