policija
Foto: Alo/Aleksandar Nalbantjan

Saobraćajna policija u Čačku isključila je iz saobraćaja trojicu vozača, dvojicu koji su učinili prekršaj nasilnička vožnja i jednog koji je upravljao vozilom pod dejstvom psihoaktivnih supstanci.

- Patrola u Ivanjici zaustavila je dvadesetčetvorogodišnjaka koji je vozio „pežo“ sa 4,07 promila alkohola, a u okolini Čačka pedesetdvogodišnjeg vozača „renoa“ sa 2,17 promila alkohola - potvrdjeno je za RINU u saobraćajnoj poliiciji.

Saobraćajna policija zaustavila je i tridesetosmogodišnjeg muškarca koji je upravljao „mercedesom“ pod dejstvom amfetamina, metamfetamina i kanabisa.

Vozačima je određeno zadržavanje i protiv njih će biti podnete odgovarajuće prekršajne prijave.

Klinički simptomi u pojedenim fazama alkoholisanosti

Pripitost 0.5-1.5 promila - javlja se emocionalna labilnost, promena govora, precenjivanje vlastite sposobnosti pamćenja i zapažanja, poremećaj hoda, narušena koordinacija pokreta, mogućnost pogrešnih procena i reagovanja povećava se za oko 13 puta, moć adaptacije na tamu i svetlost smanjena je za oko 30%, reakcija čula vida slabija za oko 30%, a sluha za oko 40%.

Pijanstvo1.5-2.5% - intelektualne funkcije su znatno narušene, nestaje samokritičnost i kontrola, česta je vrtoglavica i povraćanje, postoje znaci vremenske i prostorne dezorjentacije, pri hodu se javljaju nestabilnost i teturanje, zamagljenost vida, a moguć je i gubitak svesti.

Teško pijanstvo 2.5-3.5 promila - potpuno odsustvo objektivne procene situacije, češći je gubitak svesti, zapažanja su jako površna i često se potpuno gube, skoro se redovno vide duple slike predmeta, postoji pospanost, sasvim nestabilan hod, muka i povraćanje.

Teško trovanje 3.5-4.0 promila - nastaje opšta slika trovanja, teška psihomotorna oduzetost, češći je gubitak svesti, a nekada dolazi i do kome. Koncentracija preko 4% alkohola u krvi se smatra smrtnim trovanjem, zbog paralize disajnog i kardiovaskularnog centra u mozgu.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading