TDM uređaji
Foto: Alo/TDM

TDM je ovlašćeni distributer kompanije Grundfos i predstavlja vam njihov inovativni uređaj Mixit, koji povećava energetsku efikasnost nakon instalacije.

Grundfos Mixit je optimalno rešenje za hidraulične krugove u poslovnim i stambenim zgradama. Ova jedinica, dizajnirana za sisteme grejanja i hlađenja, kontroliše temperaturu vode u sistemu.

Mixit omogućava specifična i precizna podešavanja i balansiranje KGH sistema. Omogućava i pristup praćenju parametara putem Grundfosovog Building Connect Free Monitoring rešenja.

S obzirom na sve prisutnije različite zahteve u pogledu temperature grejnog medijuma na jednom objektu (kombinacije podnog, radijatorskog grejanja, fan-coil uređaja i klima komora), Grundfos Mixit je idealno rešenje za ovakve objekte. Ovaj sistem sadrži sve elemente mešnog kruga – kontroler za regulaciju rada sistema, sve neophodne temperaturne senzore i senzore protoka, Field BUS komunikaciju, motorni pogon i ventile. Korišćenjem Mixit sistema postiže se brži izbor, proračun, montaža i puštanje u rad.

Najbolji primer koristi koje Mixit donosi može se videti kroz analizu rezultata koje su Grundfosovi inženjeri dobili nakon instalacije Mixita u fabrici u Inđiji.

Prilikom proširenja Grundfosove fabrike u Inđiji, Mixit je lako integrisan u postojeći BMS (Building Management System), omogućavajući potpunu kontrolu nad nekoliko parametara unutar samog sistema Mixit uređaja i Grundfos Magna3 pumpi. Grundfos uvek naglašava ciljeve uštede vode i energije – energetsku efikasnost. Zbog toga je osnovni deo KGH sistema nove fabrike trebao biti Grundfos Mixit – kompaktna petlja za mešanje koja u kombinaciji sa visokoefikasnim Grundfos pumpama optimizuje energetski učinak uz potpunu kontrolu i nadzor u realnom vremenu.

Integracija Mixit sistema sa postojećim BMS-om fabrike postignuta je uz pomoć Sauter Vision Center-a (SVC). Ugrađeno je devet Mixit uređaja različitih veličina: jedan za podno grejanje i radijatore u kancelarijama, te sedam za klima komore. Instalirano je 28 pumpi Magna3 i 27 energetski efikasnih cirkulacionih pumpi TPE, mnoge sa IE5 motorima.

Grundfosovi inženjeri su omogućili bežični prenos velikog broja podataka između Magna3 pumpi i Mixit uređaja do BMS-a, pružajući jedinstveno rešenje nesmetane komunikacije između pumpi i uređaja sa jednog mesta.

Zahvaljujući ovome, mnogi korisnički prilagođeni podaci sada se mogu nadzirati i kontrolisati putem BMS-a, kao što su temperatura, protok, funkcije ograničenja protoka, pri čemu su neki parametri prenošeni bežično sa pumpi bez dodatnih troškova za komunikacione module.

Menadžer proizvodnog pogona sada može kontrolisati sve postavljene vrednosti putem BMS-a, osiguravajući udobnost za kolege u administrativnim i proizvodnim prostorijama. Mixit sistem se pokazao jednostavnim za implementaciju i pokretanje.

Uz funkciju kalendara i vremenskog programiranja, dodatno se može kontrolisati sistem, a uz upozoravajuće funkcije mogu se uštedeti sati u održavanju bilo kog objekta.

Danas, Grundfosova fabrika u Inđiji zadovoljava najviše standarde energetske efikasnosti u svom proizvodnom pogonu, zbog čega je dobila LEED Gold sertifikat. Grundfos s ponosom ističe da je instalacija Mixita najviše doprinela dobijanju ovog sertifikata.

Nekoliko zanimljivosti

– Da li ste znali da je u fabrici instalirano jedno od najvećih geotermalnih polja u Srbiji, koje se koristi za grejanje i hlađenje fabrike (144 sonde na dubini od 125 m)? – Da li vam je poznato da se u fabrici korišćenjem Biobooster Grundfos sistema sanitarna i druga otpadna voda tretira do nivoa pijaće vode? – Fabrika ima solarnu elektranu sa kapacitetom od oko 1,3 mW, sa ciljem proširenja do pokrivanja ukupne potrošnje električne energije. – Grundfos ističe da su u poslednjih 5 godina ovakvim akcijama smanjili potrošnju vode za 50% i da će u budućnosti postati potpuno energetski nezavistan sistem.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading