Nevreme u Srbiji
Foto: Shutterstock/Ilustracija

U petak veći deo dana sunčan i vrlo topao, posebno na istoku regiona. Posle podne lokalna destabilizacija atmosfere uz pojavu grmljavinskih pljuskova i retkih nepogoda, piše Marko Čubrilo u novoj vremenskoj prognozi za Srbiju.

Na zapadu regiona u drugom delu dana malo svežije, dok će se na istoku zadržati vrlo toplo. Dnevni maksimum od oko +30 na zapadu oko +38 na istoku regiona.

U noći na suboti i u subotu tokom dana preko nas će se premešati oslabljen hladan front koji će doneti grmljavinske pljuskove i lokalne nepogode, posebno na severu regiona.

Slično prošlom i ovaj front će se kretati kroz polje visokog vazdušnog pritiska i slabiti tako da će padavine biti pljuskovite i lokalne. Opet će biti delova regiona gde će uz jak pljusak pasti i oko 50mm ali će isto tako biti i oblasti gde kiše uopšte neće biti.

Verovatnoća pojave kiše će se malo preciznije moći odrediti tek sutra. Uz zoni fronta vetar na kratko vrlo jak severozapadni, dok će se u subotu maksimum kretati od oko +22 do +32 stepena Celzijusa.

Najtoplije će biti na samom jugu regiona, napominje meteorolog.

U nedelju i ponedeljak umreno toplo uz prijatnije noći, retke pljuskove i dnevni maksimum od +26 do +32 stepena Celzijusa, vetar umeren, severozapadni.

Od oko 07.08. počinje nov topao talas koji bi treba potrajati negde do oko polovine meseca. Maksimumi u tom periodu znatno iznad proseka, uglavnom od +29 do +37 stepeni Celzijusa. Padavina ne bi trebalo biti.

Jutarnji ECMW je jako progresivan sa mogućim osveženjem i već oko 12.08. postavlja sinoptiku koja bi ga mogla usloviti ali mislim da je ono ipak realnije prema sredini meseca.

Sutra lokalno pljuskovi, a u noći ka suboti i jače oluje mestimično uz prolazno osveženje, zaključuje Čubrilo.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading