evzoni
Foto: Alo/Facebook/ Grčka info

"Važna informacija za sve koji planiraju da krenu naredne nedelje u Grčku - petak 2. avgust je državni praznik u Makedoniji i imaće produženi vikend. Očekujte velike gužve od četvrtka uveče na makedonsko-grčkoj granici", napisao je jedan naš turista u popularnoj grupi "Grčka info".

Takođe, turisti iz Severne Makedonije upozoravaju da se gužve očekuju u nedelju u pravcu ka ovoj zemlji i Srbiji, piše Blic.

Prema trenutnom stanju na graničnim prelazima na relaciji Srbija-Grčka, na Preševu se na izlaz iz zemlje, prema zvaničnim podacima sa sajta AMSS, čeka do sat vremena.

Na Prohoru Pčinjskom čekanje je do 30 minuta.

Što se tiče graničnog prelaza na makedonsko-grčkoj granici, Bogorodica-Evzoni, na ulaz u Grčku trenutno se takođe čeka oko sat vremena. Ovom vremenu treba dodati i zadržavanja u međuzoni, tako da računajte da je to sada zasigurno više od sat vremena.

Kamere na graničnim prelazima pokazuju dugačke kolone ovog jutra i na uzlazu u Severnu Makedoniju i u Grčku iz pravca Srbije.

Takođe, vodite računa ako danas i ovog vikenda krećete ka grčkom moru, da je zbog praznika u Severnoj Makedoniji pojačan intenzitet saobraćaja na putevima, kao i prisutsvo policije.

Grčka info

Grčka info

 

 

Drugi dodaju da je 15. avgust veliki praznik u Grčkoj, te da većina marketa i prodavnica neće raditi:

"Solun zaboravite", piše u pomenutom komentaru.

Kako izbeći gužve na granicama ka Grčkoj

Jedan Nišlija u istoj grupi objavio je alternativne rute i savete kako izbeći velike gužve na graničnim prelazima.

"Ukoliko idete na Tasos, regiju Kavale, Stavros ili eventualno na treći/drugi prst, definitivno vam je bolja opcija da putujete preko Bugarske. Zaboravite na Evzoni, ali i na Gradinu, gužve su svuda ogromne. Čak i na Dojranu i Prohoru se često čeka više nego što ste očekivali. Pogotovo ako putujete iz Beograda ili Vojvodine obično pravite neku dužu pauzu negde usput ukoliko ste sa malom decom", napisao je on.

Grčka info

Grčka info

 

 

Kako kaže, njegov predlog je da se ide preko Vlasine.

"Možete da uživate u prirodi, odmorite, ručate u bašti s pogledom ma jezero, pa čak i da se okupate. Za mene to je jedan od najlepših predela i Srbiji. Do Vlasine možete doći lošijim putem preko Crne Trave sa isključenjem na Vlasotincu i boljim putem preko Surdulice sa isključenjem u Vladičinom Hanu", dodaje ovaj Nišlija.

Odatle, malo bržim putem i sa više auto-puta idete na Strezimirovce i Pernik i uključujete se na auto-put posle Sofije.

Druga opcija je ići lepšim putem kroz predele preko sela Božica ka Bosilegradu i dalje preko Ćustendila (obilaznica) se kod Dupnice uključujete na auto-put.

"Put je odličan, nov, a od Ćustendila može i brzo da se vozi. Oko 20h na granici 3 auta ispred nas i četiri na bugarskoj strani. Jedino što u jednom delu ima malo više krivina i put nije nov, ali nije ni loš", poručuje on.

Kada su najmanje gužve na graničnim prelazima na putu za Grčku

Instagram stranica Nikana.gr objavila je kada je najbolje krenuti na put i u koje doba dana su najmanje gužve na granicama ka Grčkoj.

"Od 25.7. su krenuli godišnji odmori na zapadu i gužva je gotovo konstantna, ali kažu da na Preševu, ovog leta, nije bilo dužih zadržavanja od 2 sata. Trude se da brzo izvrše kontrolu kako bi zadržavanja bila minimalna i kažu da su zadržavanja kraća nego prošle godine", piše Nikana.

Kada su najmanje gužve na Preševu

Kako navode, jedini period kada ima manje gužve na graničnom prelazu Preševo ka Grčkoj do 15.8. biće od 21h do 1h.

Već od 3h ujutru kreću gužve.

Najbolje vreme za ulazak u Srbiju iz Makedonije je između 23 i 5h.

Kada su najmanje gužve na Evzoniju

Kada je Evzoni u pitanju, najveće gužve za ulaz u Grčku su između 6 i 12, dok su posle 20h dosta manje.

Najbolje vreme da izađete iz Grčke, kada je Evzoni u pitanju, je posle 19-20h po srpskom.

Naravno, vikendom su veće gužve, ali ne samo u petak i u subotu, već i u nedelju na ponedeljak.

Šta ako idete u Grčku preko Bugarske

"Naravno, gužve se lako stvaraju i sve što smo napisali nije pravilo koje je uvek 100% tačno, ali uglavnom ljudi žele da stignu na destinaciju u prvoj polovini dana kako bi iskoristili bar deo dana za kupanje, a iz Grčke kreću nakon check out-a, oko 12-13h", piše Nikana.gr.

Ukoliko putujete u Grčku preko Bugarske, Nikana savetuje da u zemlju uđete preko graničnog prelaza Exochi, na kojem je obično manja gužva u odnosu na Promahonas.

Podsetimo, vikend koji je za nama bio je rezervisan za smenu turista, kao što je to slučaj svake godine poslednjeg julskog vikenda. Gužve su bile velike, a pojedini turisti čekali su na granicama po 5 sati.

Kako da znate kolika je gužva na putevima i granicama

Kako biste tokom puta saznali na kom graničnom prelazu je najveća gužva, a gde je najprohodnije, od velike pomoći mogu da vam budu četiri stvari.

JP "Putevi Srbije"

Koristiće vam praćenje dnevnih servisnih informacija na sajtu JP “Putevi Srbije”, da bi znali ima li radova na nekim saobraćajnicama, da li su neke privremeno zatvorene i koji su onda alternativni pravci, te da ili ima gužvi na naplatnim stanicama autoputeva, ali i kakve vremenske prilike, od magle do poledice, vas očekuju na pojedinim deonicama.

Obratite pažnju: Ovo će vam pomoći u domaćem saobraćaju, ne i u inostranstvu.

Sajt AMSS

Kako se budete približavali granici, stanje na prelazima i putevima uopšte možete da proverite na sajtu AMSS, a koristan je link gde uživo možete da pratite snimak sa kamera. Osim samog snimka, tu je navedeno i koliko se, prema zvaničnim informacijama, čeka na granici.

Obratite pažnju: AMSS daje informacije samo o tome koliko se čeka na našoj granici, dakle bez onog što vas dodatno očekuje u međuzoni i na samom prelazu države suseda. A to može da pridoda nekada i još nekoliko sati čekanja u koloni.

Aplikacije za mobilni

Prikaz gužvi na granicama daju i aplikacije za pametne telefone, poput "BorderWatcher". Ona se oslanja na iskustva korisnika aplikacije koji objavljuju koliko su vremena proveli na nekom graničnom prelazu.

Dovoljno je da odaberete zemlju iz koje dolazite i u koju idete i izaći će vam lista graničnih prelaza i trenutno vreme čekanja. Možete i vi da podelite svoje iskustvo i tako pomognete i drugima.

Obratite pažnju: Korišćenje mobilnog internet saobraćaja na graničnim prelazima može da prouzrokuje vanredne troškove ako se zadesite u romingu.

Google Maps

Ako u Gugl mapama uključite opciju prikaza intenziteta saobraćaja (traffic) i zumirate na određeni granični prelaz, ili bilo koji drugi deo vaše rute, možete da vidite koliko su duge kolone automobila predstavljene punim crvenim ili bordo linijama.

Obratite pažnju: Važno je da se o gužvama i stanju na prelazima informišete na vreme, makar pola sata pre dolaska na granicu. Jer, ako dođete pred granicu i upadnete u gužvu, više nema nazad, nema polukružnog - osuđeni ste na čekanje. Još jedna važna napomena, opcija "traffic" ne radi u offline modu mape koju ste prethodno preuzeli.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading