kiša
Foto: Alo/Intsgaram/ppmedia.rs

- U naredna 2 časa na jugozapadu Srbije i u Šumadiji lokalni plјuskovi sa grmlјavinom (ponegde uz pojavu sugradice ili sitnog grada), a u Vojvodini retka (izolovana) pojava kratkotrajne kiše - navodi se u najnovijem upozorenju RHMZ ažuriranom u 13.50 sati.

Podsetimo, RHMZ je prehodno u 13.10 časova izdao upozorenje da se u naredna tri sata na severu Srbije očekuje promenlјiva lokalna oblačnost, pojava kratkotrajne kiše ili plјuska, dok će na zapadu i jugozapadu zemlјe lokalni plјuskovi ponegde biti praćeni i grmlјavinom.

 

 

Upozorenje RHMZ za Beograd

Takođe, u najnovijem izveštaju, navodi se i da se na području Beograda očekuje kratkotrajna kiša i grmlјavina.

U centru grada upravo je počela da pada kiša.

Danas i sutra destabilizacija atmosfere

"Danas (02.08.) promenlјivo uz smenu sunčanih i oblačnih intervala i lokalne pojave kratkotrajne kiše i plјuskova s grmlјavinom. Ponegde se očekuje i pojava sugradice i grada, sa najvećom verovatnoćom na jugozapadu Srbije", navodi se na sajtu RHMZ.

Maksimalna temperatura od 32 stepeni na severozapadu do 37 stepeni Celzijusovih na jugu i istoku Srbije.

U noći između petka i subote (02/03.08.) plјuskovi će lokalno biti izraženiji najpre na zapadu i severu Srbije, upozorava RHMZ.

U subotu svežije

U subotu (03.08.) biće svežije, a tokom jutra i prepodneva nestabilna zona sa oblačnim razvojima će se izmeštati ka jugu i istoku, uslovlјavajući plјuskove s grmlјavinom, ali i lokalnu pojavu sugradice i grada, uz istovremeni prestanak padavina i stabilizaciju vremena na severozapadu zemlјe, navodi se na sajtu RHMZ,

Maksimalna temperatura od 27 do 34 stepena Celzijusovih.

Popaljeni meteoalarmi

RHMZ je popalio žute i narandžaste meteoalarme za danas ali i za sutra, u nekim delovima zemlje i zbog čak tri pojave.

RHMZ

RHMZ

 

 

Nedelja će biti nešto toplija, uz lokalni razvoj dnevne oblačnosti. Vetar slab i umeren, na istoku Srbije povremeno i jak severozapadni. Za sada nije upaljen nijedan meteoalarm za nedelju.

Osim upozorenje za vremenske neprilike, RHMZ je izdao i hidrološko upozorenje.

- Na Savi kod Sremske Mitrovice i Šapca narednih dana vodostaji će se kretati ispod niskih plovidbenih nivoa. Na Brzavi, Moravici, Kolubari, Jablanici, Vlasini i Lugomiru proticaji su se približili minimalnim srednje mesečnim vrednostima 95 odsto neobezbeđenosti (biološkom minimumu) - navodi se u upozorenju.

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) je prethodnih mesec dana često, gotovo svakodnevno od 8. do 20. jula upozoravao na ekstremno visoke temperature, i prema statistici ovog Zavoda - jul 2024. je najtopliji jul ikada!

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading