švedska
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Da li znate da je pronaći pepeljaru u Švedskoj podjednako „lako“ kao što je u Srbiji, recimo, pronaći flopi disk?

U ovoj skandinavskoj zemlji pušenje u barovima i restoranima zabranjeno je još pre gotovo dve decenije, u maju 2005. godine. Većina Šveđana podržava uvođenje zabrane i u ovoj državi je, zapravo, prilično sramotno biti pušač. Zbog toga ne čudi što je Švedska na pragu da postane prva zemlja bez duvanskog dima u Evropi.

Ono što je zanimljivo je činjenica da Šveđani konzumiraju otprilike istu količinu nikotina kao i prosek ostatka EU, a da imaju najmanji broj smrtnih slučajeva povezanih s rakom u Evropskoj uniji.

švedska

Foto: Shutterstock

 

 

Izveštaj koji su nedavno objavili međunarodni zdravstveni stručnjaci pokazao je da uprkos sličnom nivou ukupnog korišćenja nikotina među svojim stanovnicima Švedska ima znatno niže stope oboljevanja od bolesti povezanih s pušenjem u poređenju s drugim evropskim narodima. Ovo potvrđuje da korišćenje nikotina nije ključan faktor u razvoju bolesti povezanih s pušenjem i dokazuje da je zapravo način konzumacije nikotina ono što utiče na zdravlje potrošača.

„Štos“ je, zapravo, u načinu konzumacije duvana i nikotina. U Švedskoj samo 5,6 posto populacije koristi tradicionalne cigarete koje sagorevaju duvan. Ova država  je poznata po tome što omogućava široko korišćenje duvanskih i nikotinskih proizvoda za oralnu upotrebu kao i bezdimnih elektronskih uređaja, čija se upotreba povećala od početka 1970-ih.

Pravilna regulacija ovih proizvoda je, takođe, ključna jer ih je važno razlikovati od tradicionalnih cigareta, koje predstavljaju najštetniji oblik konzumacije duvana i nikotina, ističu stručnjaci.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading