shutterstock
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Dobra stvar kod mobilnih telefona sa velikim ekranima je što na njima opušteno možete da pogledate svoju omiljenu emisiju na You Tube- u, pa čak i film.

Ali, čest je slučaj da dođe do pucanja prednjeg stakla na ekranu, a sam telefon je potpuno upotrebljiv.

Šta raditi u toj situaciji? Da li uraditi samo zamenu stakla na mobilnom telefonu, ili možda ipak zameniti ceo ekran? Ili koristiti telefon tako sa slomljenim staklo?

Samo staklo ili ceo ekran?

Kada se desi da pukne ekran na mobilnom telefonu, korisnici se uglavnom nadaju da je u pitanju samo prednje staklo i da će moći da nastave da koriste svoj telefon.

Ostavljanje Vašeg Android ili iPhone telefona sa slomljenim staklom i korišćenjem na taj način rizikujete dodatnu štetu na telefonu, što će rezultirati skupljom popravkom.

Trudeći se da u svakodnevnom životu smanjimo troškove gde god možemo, nekako je lako odložiti zamenu stakla na telefonu za neki kasniji trenutak. Na kraju krajeva, telefon i dalje radi, normalno ga koristite, samo je staklo na ekranu malo napuklo.

Ipak, popravljanje Vašeg telefona odmah, a ne ostavljanje za kasnije, može Vam u stvari uštedeti novac.

Više stvari može poći naopako kada je staklo na Vašem mobilnom telefonu napuklo. Kao prvo, mala naprslina može se lako proširiti na veću, samim tim telefon će biti teško upotrebljiv.

Naprsline mogu dovesti do toga da voda ili druge tečnosti uđu u telefon i dodatno oštete ostale komponente.

Daljim korišćenjem može doći do toga da i sam LCD otkaže, a onda je popravka već značajno skuplja nego što je bila dok je samo staklo bilo naprslo 

Ako je Vaš telefon u garanciji, važno je napomenuti da ovakve vrste kvarova ne podležu garanciji. Bilo da je slomljeno samo staklo ili je otkazao ceo ekran, popravku ćete morati da obavite u nekom od servisa mobilnih telefona koji rade zamenu stakla ili ekrana.

Da li možete sami da zamenite slomljeno staklo ?

Ukratno, 99% ne možete. 

Potrebna je posebna obuka kao i skupocena oprema da bi postupak zamene stakla bio uspešno sproveneden. Ovim poslom se bave specijalizovani servisi mobilnih telefona kako u Srbiji tako i u svetu.

Mnogo toga može poći naopako ako pokušate sami da uradite zamenu stakla, a gotovo sigurno ćete oštetiti LCD ili tač skrin, što znači da ćete na kraju morati da zamenite kompletan ekran – skuplja varijanta u odnosu na zamenu samo stakla!

Dobri servisi mobilnih telefona najčešće daju garanciju od šest meseci.

Prilikom pozivanja servisa pitajte unapred koja je cena zamene ekrana, odnosno stakla jer cene značajno variraju u zavisnosti od modela telefona i komplikovanosti intervencije.

Da biste ubuduće zaštitili svoj telefon od pucanja prednjeg stakla prihvatite sugestiju servisera da na ekran zalepite zaštitnu foliju ili tanko zaštitno staklo.

Ova mala investicija se pokazala veoma dobrom kada je u pitanju prevencija loma ekrana. Pored toga, možete se opredeliti i za futrolu za mobilni telefon koja ima preklop.

(Kurir)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading