plivanje
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Specijalista higijene u Zavodu za javno zdravlje Šapca Igor Dragičević izjavio je danas da je savska voda na plaži Stari grad po svojim fizičko-hemijskim i mikrobiološkim karakteristikama u granicama koje dozvoljavaju kupanje.

Dragičević je dodao da, kada je vodostaj nizak kao što je trenutno, voda pripada drugoj kategoriji što je faktički maksimum kvaliteta za reku Savu.

On je istakao da za veliku ravničarsku reku ne treba očekivati prvu kategoriju kvaliteta, kao i da se tuširanje posle kupanja apsolutno preporučuje jer se radi o površinskoj vodi koja je uvek naseljena bakterijama.

Bakterije fekalnog porekla, kao posledica ljudske aktivnosti normalna su pojava u rečnoj vodi, podseća Dragičević i dodaje da je važno da njihov broj bude u granicama propisanih vrednosti.

Što se tiče temperature vode, ona trenutno na Savi kod Šapca iznosi 25,6 stepeni, što je u rangu bazena, pa je u jutarnjim satima toplija od temperature vazduha, a Dragičević kaže da su to idealni uslovi za kupače koji se kupaju u reci od aprila.

Za ostale, ovi uslovi su optimalniji od dnevnih temperature kada, Dragičević preporučuje postepen ulazak u vodu, dobru pripremu pa čak i osveženje na tuševima, pogotovo za starije osobe, kardiovaskularne bolesnike, kako ne bi došlo do zdravstvenih problema.

Inače, prema podacima RHMZ-a vodostaj Save kod Šapca je u skladu sa letnjim režimom i iznosi 79 cm, što ne pogoduje plovidbi, jer je niski regulacioni nivo u ovom delu reke na 64 cm.

Poređenja radi, na mernoj stanici Šabac u periodu od 1946. do 2021. godine apsolutni minimum od 116 zabeležen je 19. avgusta 2003, dok je apsolutni maksimum od 664 dostignut za vreme poplava 17.maja 2014. godine.

BONUS VIDEO

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading