BROJ ZARAŽENIH MORBILIMA U PORASTU! Hitno se oglasio i Batut!
Foto: Shutterstock

Samo u toku jula registrovano je više od 100 novih slučajeva morbila, odnosno malih boginja u Srbiji, prema najnovijem izveštaju Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut".

Od početka godine, a zaključno sa 31. julom, morbile su u našoj zemlji potvrđene kod ukupno 255 osoba, što znači da je broj novozaraženih u julu drastično skočio i da se opasan virus sve više širi! Ubedljivo najviše novoobolelih je u Novom Pazaru, skoro svi novi slučajevi!

Tokom jula meseca registrovano je tačno 105 slučajeva morbila i to:

  • 92 slučaja na teritoriji Novog Pazara
  • 9 na teritoriji Beograda
  • po jedan slučaj u Tutinu, Ubu, Novom Sadu i Loznici.

Dakle, najveći broj slučajeva registrovan je teritoriji Raškog okruga, u okviru epidemije u Novom Pazaru koja je prijavljena 7. maja ove godine.

Najviše zaraženih među decom

Najveći broj slučajeva (41,9 odsto), kao i najviše uzrasno-specifična stopa incidencije registrovani su u uzrasnoj grupi od jedne do četiri godine, pri čemu je većina obolele dece u ovoj uzrasnoj grupi (98,1 odsto) bila nevakcinisana.

Pooštrene mere još na snazi

U Srbiji su i dalje na snazi pooštrene mere epidemiološkog nadzora, koje traju od 7. februara, a tako će biti sve do isteka perioda dvostruke inkubacije nakon poslednjeg registrovanog slučaja malih boginja.

Morbile prenose direktnim kontaktom sa obolelom osobom - putem poljupca, rukovanja, putem vazduha respiratornim kapljicama koje emituje obolela osoba kao što su kašalj i kijan.

BONUS VIDEO

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading