Evropa
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Male boginje (morbile) počinju kao svaka druga respiratorna infekcija. Od početka godine u Srbiji je registrovano 255 slučajeva morbila, a samo tokom jula meseca čak 105 i to 92 na teritoriji Novog Pazara, devet na teritoriji Beograda i po jedan u Tutinu, Ubu, Novom Sadu i Loznici.

Najveći broj slučajeva registrovan je na teritoriji Raškog okruga, u okviru epidemije u Novom Pazaru koja je prijavljena 7. maja.

- Male boginje(morbile) počinju kao bilo koja respiratorna infekcija. Kod deteta se obično primeti da je malaksalo, da je neraspoloženo, može se javiti i temperatura. Slabiji bude apetit, neće da spava, roditelji često kažu nešto nije sav svoj. Nekada se desi da dete ima i dijareju, jer kod njih svaka virusna bolest može da zahvati više organskih sistema. Tako da u samom tom početku, zapravo, ne može da bude siguran dok se ne pojavi sama ospa da li su pitanju male boginje, kaže za Telegraf.rs pedijatar dr Saša Milićević.

Dr Milićević govoreći u emisiji "Zdravo sa Ivanom" objasnio je kako prepoznati simptome i jačati detetov imunitet, ali i još jednom podvukao da je rešenje zapravo vakcinacija dece.

- Male boginje (morbile) su bolest koja je najzaraznija dečija osipna groznica i dovoljno je da dva mala pacijenta budu u vrtiću i sa velikom verovatnoćom će ako nisu vakcinisani i drugi dobiti, a još je veća verovatnoća je da će ukućani, ako nisu preležali male boginje, biti zaraženi. Rešenje je vakcinacija, - rekao je doktor Milićević.

Kako se prenose male boginje

Male boginje (morbile) se prenose kapljično - kijanjem, kašljanjem, preko ruke, igračaka... Kako je lekar istakao, u procesu "borbe" sa malim boginjama važan je razgovor sa pedijatrom u kojeg imaju poverenja, i dodao da se zaraza lako širi.

- To je virusna infekcija, samo ima tu karakteristiku da se manifestuje tom tipičnom ospom koja počinje obično iza ušiju, na licu pa se onda spušta dole. Tu se pojavi to zapaljenje zato im često curi nosić, vrlo često imaju bol u grlu i taj virus onda nastavlja da se širi i vrlo često uđe i u cirkulaciju i onda se širi po ostalim našim organskim sistemima - rekao je dr Milićević u emsiji Zdravo sa Ivanom.

Komplikacije

Dva slučaja morbila potvrđena su kod dece iz Republike Srpske koja su bila hospitalizovana u zdravstvenim ustanovama u Beogradu. Najveći broj slučajeva (41,9%), kao i najviša uzrasno-specifična stopa incidencije registrovani su u uzrasnoj grupi od jedne do četiri godine, pri čemu je većina obolele dece u ovoj uzrasnoj grupi (98,1%) bila nevakcinisana.

Komplikcija u vidu upale pluća bila je prisutna kod devet obolelih osoba.

(Telegraf.rs)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading