vrućine
Foto: Alo/Printscreen

Kako je naveo meteorolog Ivan Ristić, Srbija će sutra biti najtoplija u celoj Evropi.

"Najviša temperatura kretaće se od 38 stepeni do 42 stepeni, a da li može i više videćemo sutra. Danas se maksimumi u popodnevnim časovima približavaju 40 stepeni!", pojašnjava Ristić.

Meteorolog je uz ovu najavu podelio i mapu Evrope, na kojoj se jasno vidi da je Srbija najužarenija. Većina evropskih zemalja obojena je žutom bojom što znači da su temperature relativno prosečne za ovo doba godine. Ipak, cela Srbija na mapi je ljubičasta, što znači da nas sutra čekaju ekstremne vrućine.

Na pitanje u kojim delovima Srbije možemo očekivati najvrelije temperature, Ristić za "Blic" kaže da će skoro svi delovi biti ekstremno vreli.

"Skoro svi delovi Srbije biće užareni. Vidim da Vojvodina i danas prednjači, a sutra će i jug da se zagreje dobro. Sudeći po mapama, najtoplije će biti u Vojvodini i dolini Velike Morave", kaže naš sagovornik.

Toplotna kupola steže Balkan

Meteorolog Ristić ranije je najavio da će najviše dnevne temperature ove sedmice prelaziti 35 stepeni, kao i da će centar vrelog afričkog vazduha biti iznad Srbije od utorka.

"Anomalije temperatura pokazuju pozitivnu razliku od 10-12 stepeni što prostim dodavanjem na "normalnih" 30 stepeni ukazuje da će u većini mesta maksimalna temperatura od utorka biti preko 40. Nađite način da se adaptirate i rashladite", upozorava Ristić.

On je najavio da je počelo zagrevanje Evrope, ali i da će glavni nalet vrućine biti nad Balkanom.

"Počelo zagrevanje Evrope, ne zaboravite glavni nalet vrućine je ipak na Balkan, tu će biti centar toplotne kupole", pojašnjava on.

RHMZ popalio alarme, na snazi najviši stepen upozorenja

Republički hidrometeorološki zavod takođe je izdao upozorenje na jak toplotni talas na području Srbije i Beograda.

U toku cele sedmice (12 - 18.08.) veoma toplo sa maksimalnom temperaturom od 35 do 41 stepen.

vrućine

Printscreen

 

 

RHMZ upozorava da će se maksimalne temperature tokom ove sedmice u Beogradu kretati od 37 do 39 stepeni, a očekuju se i tropske noći sa minimalnim temperaturama od 23 do 26 stepeni.

RHMZ je za sutra upalio i meteoalarm na teritoriji cele Srbije. Na snazi je crveni - najviši stepen upozorenja zbog ekstremno visokih temperatura.

Crveno upozorenje znači da je vreme je vrlo opasno. Prognozirane su naročito opasne vremenske pojave, a takvog su inteziteta da mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne po bezbednost ljudi i životinja. Treba se često informisati o detaljima očekivanih meteoroloških uslova i rizika. Slediti naredbe i savete nadležnih državnih službi.

Lekari na nogama, stiže veoma opasna pojava

Institut za javno zdravlje Srbije "Milan Jovanović Batut" takođe je izdao najviši stepen upozorenja za pojedine delove Srbije za naredna tri dana.

vrućine

Printscreen

 

 

Kako se navodi na zvaničnom sajtu "Batuta", veoma opasna pojava očekuje se 13, 14. i 15. avgusta u:

  • Bečeju
  • Zrenjaninu

Veoma opasna pojava 13. i 14. avgusta očekuje se u:

  • Vršcu
  • Smederevskoj Palanci

Dok se veoma opasna pojava 14. i 15. avgusta očekuje u Novom Sadu.

Crvena boja znači ozbiljno odstupanje mikroklimatskih i ambijentalnih uslova od onih u zoni termalnog komfora, što predstavlja povećanu verovatnoću za nastupanje težih manifestacija toplotnog stresa, poput toplotnog osipa, toplotnog edema, toplotne sinkope, toplotnih grčeva, toplotnog iscrpljenja i toplotnog udara.

Mere prevencije

  • Često menjanje čiste i suve odeće, trebalo bi primenjivati, kako kao preventivnu meru, tako i u slučaju već dijagnostikovanog toplotnog osipa
  • Smanjenje intenziteta fizičke aktivnosti ili skraćenje vremena izloženosti dejstvu povišene ambijentalne temperature
  • Redovni unos tečnosti (1 čaša vode/20 min) u ustaljenom ritmu, bez obzira na eventualno odsustvo osećaja žeđi
  • Pojava toplotnih edema gornjih i donjih ekstremiteta prevenira se regularno obavljenom aklimatizacijom na uslove povišene spoljne temperature vazduha (promena klimatskih zona). Do oporavka dolazi nakon boravka u hladnijem okruženju u trajanju od 1 - 2 dana
  • Na svaku pojavu konfuznosti, nesvestice, izrazito tople i suve kože potražiti hitnu lekarsku pomoć

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading