Tropski dani i noći u Srbiji
Foto: Alo/Foto Alo!/ilustracija

Nakon jučerašnjih 41°C, i današnji dan doneće Srbiji temperaturu od 41°C. U Ćupriji je već sada 40°C, u Smederevskoj Palanci, Novom Sadu, Zaječaru, Leskovcu, Velikom Gradištu i u Ćupriji je 39°C, a u Beogradu 38°C.

Vreo talas potrajaće i narednih dana, a u delovima zemlje očekuje se i pojava lokalnih pljuskova i oluja.

Inače, Srbija je pod uticajem veoma izraženog termičkog visinskog grebena, a u sklopu njega preko našeg područja struji vrela vazdušna masa sa severa Afrike i preko Mediterana. 

Naše područje i danas je najtoplije u Evropi

Sunčano i vrelo biće i u sredu. Maksimalna temperatura biće od 37 do 41°C, u Beogradu do 39°C.

Posle podne i uveče na zapadu i jugozapadu Srbije očekuje se jači razvoj oblačnosti i pojava lokalnih pljuskova sa grmljavinom, naročito u brdsko-planinskim predelima. Biće uslova i za grmljavinske oluje i neogode, a u kraćem vremenskom intervalu može da padne i više od 20 litara kiše po kvadratnom metru.

Jačeg razvoja oblačnosti može biti i na severu Srbije, pa pokoji pljusak sa grmljavinom očekuje se i u Vojvodini, naročito na severu Vojvodine.

Veoma slično vreme očekuje se i u četvrtak, maksimalna temperatura biće od 36 do 40°C.

Dakle, vrhunac toplotnog talasa očekuje se danas i u sredu.

U sredu će u košavskom području duvati jak jugoistočni vetar, na jugu Banata i u donjem Podunavlju i veoma jak sa udarima od 60 km/h.

Košava će duvati u četvrtak ujutro, da bi potom jugoistočni vetar u četvrta popodne u svim predelima bio u skretanju na severni.

Fenski efekat košave i tropske noći

Toplotni talas u Španiji

EPA

 

Košava će biti fenskog efekta i dodatno zagrevati vazduh, naročito u noćnim satima.

U noći između utorka i srede i srede i čevrtka minimalna temperatura na jugu Banata i u Beogradu do duboko u noć neće padati ispod 30°C, tek pred jutro se spustiti na 25 do 27°C, a lokalno bi bilo i više, naročito na području Vršca.

Inače, tropske noći očekuju se i širom Vojvodine i većih urbanih sredina i u narednom periodu, pri čemu se minimalna temperatura neće spuštati ispod 20°C.

Vikend donosi promenu vremena. U subotu posle podne i uveče i u nedelju pred kraj dana i uveče širom Srbije biće lokalnih pljuskova sa grmljavinom.

Ponegde se očekuju grmljavinske nepogode.

Tropski toplo zadržava se i tokom vikenda, uz postepeni pad temperatura u nedelju.

Početkom sledeće sedmice svežije sa pljuskovima i grmljavinom. Iako se očekuje pad temperature za sedam do 10 stepeni u odnosu na aktuelni period, zadržava se i dalje toplo, uz temperature oko ili malo iznad 30 stepeni.

Nakon kratkotrajnog osveženja sa pljuskovima, Srbiju će od sredine sledeće sedmice pa do kraja avgusta ponovo zahvatiti talas visokih temperatura, uz vrednosti i iznad 35°C.

Osim ekstremno toplog vremena, delovi Srbije na udaru su i jake suše, uz ozbiljan deficit padavina. Iako će ih biti u narednom periodu, one će bit i lokalne i neće značajno poboljšati situaciju, ali će donekle ublažiti.

S obzirom na vrlo visoke temperature i sušu, nivo reka u Srbije je dosta nizak, što može da ometa plovidbu na tokovima koji su plovni.

Vrlo visoke temperature pratiće i vrlo visoke vrednosti indeksa UV zračenja.

Treba biti oprezan i zbog opasnosti od sunčanice i toplotnog udara, zbog čega je neophodno redovno pratiti državne i nadležne službe.

BONUS VIDEO:

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading