Rang lista
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Najveća i najstarija penzionerska družina u Vranju, koja je osnovana 19. avgusta 1946. i okuplja više od 4.500 članova, dugo gaji pobratimske odnose sa veteranima rada iz Požarevca, Prokuplja, Niša, Bele Palanke i Aleksinca.

Predsednik Udruženja Stojče Pavlović apostrofira i pobratimstvo sa nekoliko makedonskih penzionerskih organizacija. Penzioneri iz Skoplja, Ohrida, Bitolja, Kumanova i Štipa željni su da se vide i druže i rado su viđeni gosti pobratima u vranjskom kraju. Srpski i makedonski pobratimi ponovo će se družiti u Vranju 19. avgusta. Na veliki hrišćanski praznik Srpske pravoslavne crkve Preobraženje Gospodnje vranjska penzionerska organizacija obeležiće svoj dan i slavu. Eto prave prilike za druženje, razmenu iskustava, zabavu i razonodu pobratima iz mnogih varoši Srbije i Severne Makedonije, prenosi portal Penzionisani.

– Prijateljstvo i pobratimstvo sa domaćim i makedonskim penzionerskim organizacijma zasniva se na saradnji u oblasti organizovanja društvenog života i razmeni iskustava. I na taj način ublažava se usamljenost vranjskih i makedonskih penzionera. Pobratimstvo penzionerskih organizacija nastalo je iz drugarskih i prijateljskih pobuda – naglašava Stojče Pavlović.

svi penzioneri dobiće po 20.000 dinara

Foto: Stock Photo

 

Predsednik Udruženja penzionera „Đerenka” u Vranju, Tomislav Stojanović, podseća da je bratimljenje stari običaj prijateljstva koji potiče iz davnih vremena.

– O bratimljenju hrišćana i muslimana u Bosni svedočio je sredinom 17. veka turski putopisac Evlija Čelebija. Iz starina znamo da je bratimljenje običaj stariji od hrišćanstva. Praksa bratimljenja postojala je još u antici, u Homerovoj „Ilijadi” – tvrdi predsednik „Đerenke”.

Mimo zvaničnih i dogovorenih razmena poseta predstavnika komšijskih udruženja, penzioneri iz Severne Makedonije i Vranja, uglavnom poznanici i prijatelji, u dane vikenda jedni drugima odlaze u goste.

– Uglavnom dolazimo u šoping. Lepo nam je u Vranju jer su ljudi u rodnoj varoši pisca Bore Stankovića izuzetno srdačni, kulturni i predusretljivi. U vranjskim buticima i drugim dućanima kupujemo garderobu, prehrambene proizvode. Nekada i prespavamo kod prijatelja u Vranju – zadovoljna je Violeta Minoska iz Kumanova.

I drugi penzioneri potvrđuju za Glas osiguranika da su sve učestalije posete makedonskih i srpskih ispisnika Vranju, Skoplju i Kumanovu. Na ruku im ide činjenica da šoping odredišta nisu daleka.

Od Vranja do makedonske prestonice je 90, a do Kumanova 70 kilometara.

(Penzionisani)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Darko

15.08.2024 11:59

Opet lose vesti svee isti rade pa sada poceli i mladi da se obracunavaju,, radite malo vise pa cete biti umorni i lepo naspavani