poziv za dobrovoljni vojni rok
Foto: Tanjug/Ministarstvo odbrane

Ministarstvo odbrane objavilo je javni poziv za dobrovoljno služenje vojnog roka. Na ovaj konkurs mogu se prijaviti i mladići i devojke koji ove godine navršavaju od 19 do 30 godina starosti.

- Moram reći da se uput na služenje vojnog roka vrši četiri puta godišnje i to 1. marta, 1. juna, 1. septembra i 1. decembra i u toku je prijavljivanje kandidata za septembrski uputni rok. Važno je reći da se za služenje vojnog roka mogu prijaviti svi državljani Republike Srbije i muškog i ženskog pola koji u tekućoj godini navršavaju od 19 do 30 godina života. Prijavljivanje za služenje vojnog roka podrazumeva odlazak u centar Ministarstva odbrane za lokalnu samoupravu odnosno nekadašnji vojni odsek po mestu prebivališta kandidata i podnošenje prijave za služenje vojnog roka. Uz prijavu kandidati prilažu i fotokopiju diploma o stečenom obrazovanju i biografiju. Osim u centrima Ministarstva odbrane, svi zainteresovani kandidati se mogu prijaviti na šalterima jedinica poštanske mreže na celoj teritoriji Republike Srbije i mogu se prijaviti elektronskim putem putem portala e-uprava aplikacija Dobrovoljac - objasnio je pukovnik Saša Petrović iz Ministarstva odbrane za Kurir TV.

Nakon podnošenja prijave, kandidati se u par narednih dana upućuju na lekarske preglede i psihološko ispitivanje u nadležnim vojnozdravstvenim ustanovama, a zatim se regrutuju.

- Tom prilikom određuju se rod, odnosno služba, vrsta i specijalnost i to na osnovu stečenih kvalifikacija, znanja, veština i naravno na osnovu rezultata prethodno izvršenih lekarskih pregleda. Prilikom regrutovanja uvažavaju se i želje regruta da budu regrutovani u određeni rod ili službu pod uslovom da ispunjavaju ostale propisane uslove. Ono što je još važno reći po ovom pitanju jeste i to da kandidati tokom služenja vojnog roka mogu aplicirati za prijem u profesionalnu vojnu službu i praktično mogu otpočeti rad u Vojsci Srbije odmah nakon dobrovoljnog odsluženog vojnog roka, što omogućava dalje napredovanje i karijerno vođenje.

Pukovnik je otrkio i detalje u vezi sa mestima u kojima se odvija osnovna obuka za nove vojnike.

- Dakle, 1. septembra vojnici će biti upućeni na služenje vojnog roka u jedan od tri centra za osnovnu obuku Vojske Srbije u Leskovcu, Valjevu ili Somboru, gde se vojnici obučavaju rukovanjem, naoružanjem, u izvođenju osnovnih taktičkih radnji i postupaka u borbi i savladavaju sadržaje i strojeve obuke i pravila službe Vojske Srbije. Nakon toga predstoji individualna specijalistička obuka radi sticanja neophodnih stručno-specijalističkih znanja i veština za konkretnu vojnoevidencionu specijalnost. Ova faza obučavanja, kao i prva faza u centrima za obuku, traje šest nedelja. Nakon završene tromesečne individualne obuke, vojnici se upućuju na služenje vojnog roka u komande, jedinice i ustanove Vojske Srbije na celoj teritoriji Republike Srbije zbog kolektivne obuke i aktivnog uključivanja u život i rad jedinica sve do odsluženja vojnog roka. Naravno, obuka je prilagođena mlađim ljudima i svi naši vojnici uspešno savladaju sve predviđene sadržaje obuke.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading