litijum
Foto: Alo/Alo

Pitanje rudarenja litijuma u Srbiji postalo je “politički proksi rat”, u kojem ozbiljna pitanja poput načina na koji će se rudarenje odvijati i potencijalnih uticaja na životnu sredinu padaju u drugi plan, ocenio je Kristijan Veršuc, dopisnik austrijskog javnog servisa ORF sa Balkana, u emisiju koja je za temu imala projekat “Jadar”.

Ovaj projekat je, prema rečima voditeljke, postao jedno od najvažnijih pitanja u zemlji. Ona je navela da je plodna dolina u zapadnoj Srbiji lokacija jednog od najvećih nalazišta litijuma u Evropi. Ovaj dragoceni metal je potreban za proizvodnju baterija, posebno za električne automobile, i postaje sve važniji kao deo energetske tranzicije. Pitanje da li bi rudnik trebalo da bude izgrađen u dolini postalo je jedno od najkontroverznijih pitanja u ovoj balkanskoj zemlji, rečeno je u emisiji koja je emitovana na austrijskom javnom servisu prošlog vikenda.

litijum

Alo

 

- Ne verujem da postoji bilo koje drugo mesto u Evropi koje je analizirano u vezi sa rudarstvom kao ovo, gde imate toliko pristupa informacijama o tome šta je planirano. To nije površinski kop, u pitanju je zaista podzemna eksploatacija kako bi se što više smanjila šteta po životnu sredinu - istakao je dopisnik ORF-a sa Balkana.

Izvršni direktor Projekta “Jadar” Čed Bluit naglasio je u izjavi za ORF da bi rudarenje bilo isključivo podzemno.

litijum

Alo

 

- Imamo električna vozila i podzemne kancelarije. To znači da je sve pod zemljom kao u metrou, a poljoprivreda može nesmetano da se nastavi gore na površini. Neće biti nikakvog uticaja na pijaću vodu ili na poljoprivredu - naglasio je Bluit.

Voditeljka je podsetila da debata o projektu Jadar nastavlja da polarizuje srpsko društvo, pri čemu se racionalna diskusija često gubi u političkoj retorici. Dok vlada vidi u ovom projektu veliku ekonomsku priliku za Srbiju, mnogi građani se i dalje pitaju da li je cena koju će platiti priroda prevelika.

litijum

Alo

 

U emisiji je pomenuto i to da će srpski ministar zdravlja formirati tima stručnjaka koji bi istražili moguće zdravstvene efekte projekta na lokalno stanovništvo. Međutim, Veršuc je naglasio da politizacija priče o litijumu dodatno otežava vođenje objektivne i smirene diskusije o ovom projektu.

- Nepoverenje je toliko veliko da nije važno da li će tamo biti još jedan tim za procenu uticaja na zdravlje ili ne. To je zapravo osnovni problem u ovoj debati – postojanje tako velikog protivljenja i polarizacije - zaključio je dopisnik austrijskog javnog servisa sa Balkana.

BONUS VIDEO 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading