Kiša
Foto: Alo/TANJUG/ JOVANA KULAŠEVIĆ

Visoke temperature danima tope asfalt. Toplotni talas žari i pali, a prema ranijoj najavi meteorologa Republičkog hidrometeorološkog zavoda ove nedelje će uslediti promena vremena, uz koju stiže takozvani "Luciferov ubica" - ubica ovog paklenog toplotnog talasa, koji nam već danas, na Preobraženje, donosi osveženje i kišu.

Prognoza Republičkog hidrometeorološkog zavoda kaže da će već danas biti promenljivo oblačno i veoma toplo, a ujutro i pre podne u većini mesta mogu se očekivati duži sunčani intervali, dok će od sredine dana mestimično sa pljuskovima i grmljavinom.

Kako je naveo meteorolog Ivan Ristić nakon što smo se pržili na paklenih 40 stepeni Celzijusovih stiže nam osveženje, koje je nazvao "Luciferov ubica".

Tome u prilog ide i prognoza RHMZ koja najavljuje da će u Srbiji početkom sledeće sedmice stići promenljivo i nestabilno vreme uz smenu sunčanih i oblačnih intervala i pojavu pljuskova i grmljavine, koji će lokalno biti izraženiji uz grad i pojačan vetar.

Kiša

TANJUG/ JOVANA KULAŠEVIĆ

 

SMENA SUNCA I OBLAKA

Kako navodi RHMZ, početkom naredne sedmice sparno i nestabilno uz smenu sunčanih i oblačnih intervala uz:

  • lokalne pljuskove sa grmljavinom koji će ponegde biti izraženiji sa količinom padavina i preko 20 mm za kratko vreme
  • grad
  • pojačan vetar
  • najvišu temperaturu koja će biti u manjem padu i kretaće se od 29 do 36 °C.

Iz ovog zavoda navode da će u drugoj polovini sedmice biti pretežno sunčano i toplo, a da će se za razliku od toplotnog talasa temperature kretati od 29 do 36 stepeni Celzijusa.

- "Luciferov ubica" stiže danas, još malo izdržite. Ovaj produženi afrički toplotni talas, koji je danima i danima držao našu zemlju kao taoca, izgleda konačno ima kraj. Pravi nokaut - naveo je Ristić.

Shutterstock

Foto: Shutterstock

 

I Marko Čubrilo ranije je najavio normalizaciju temperature tokom sledeće nedelje, ali i razvoj oblaka i kišu od 19. avgusta.

"Početkom sledeće nedelje oslabljen front i slab visinski ciklon donosi češće nestabilnosti i vrlo slabo osveženje tako da će biti čestih pljuskova i lokalnih nepogoda dok bi se maksimumi kretali od +27 do +33 stepena Celzijusa. Vrućine se vraćaju posle 22. avgusta i trajaće još neko vreme. Biće malo blaže nego sada, ali naznaka nekog jačeg osveženja nema", napisao je ranije na svom Fejsbuku Čubrilo.

BONUS VIDEO 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading