promo
Foto: Privatna arhiva/Radenko Živković

Elektrodistribucija Srbije je u velikom projektu obnove mreže na teritorijama Kraljeva, Niša i Kragujevca za godinu dana uložila oko 50 miliona evra u zamenu oko 34.000 drvenih stubova novim betonskim i  postavljane 2.500 kilometara novih kablovskih snopova. Tako će i više hiljada domaćinstava u srcu Šumadije imati pouzdano i kvalitetno snabdevanje električnom energijom zahvaljujući uspešno završenoj rekonstrukciji mreže i zameni oko 4.000 stubova. Rešen je problem na delovima stare i dotrajale mreže na drvenim stubovima, koja se u najvećem delu proteže kroz sela, preko šuma, teškog i nepristupačnog brdsko-planinskog terena na distributivnom području Kragujevac.

- Zahvaljujući ovom poduhvatu smanjiće se broj i dužina prekida u isporuci električne energije, našim ekipama elektromontera olakšaće se preventivno održavanje, dok u slučaju eventualnih prekida napajanja biće omogućeno brže saniranje kvarova, naročito u udaljenim i nepristupačnim krajevima -  rekao je Draško Vićić, direktor Sektora održavanja elektroenergetskih objekata i mernih mesta na DP Kragujevac, koji je pratio realizaciju ovog projekta.

Neke od ovih rekonstruisanih linija bile izgrađene su pre više decenija i u celini su se sastojale od dotrajalih drvenih stubova. Izvedenim radovima povećana je pouzdanost snabdevanja električnom energijom domaćinstava, naročito u selima i planinskom krajevima, do kojih se, posebno u zimskom periodu, otežano dolazi. 

promo

Radenko Živković

 

Zadovoljstvo korisnika elektrodistributivnog sistema je ogromno, posebno žitelja udaljenih, brdskih i planinskih sela. Po njihovim rečima ova rekonstrukcija im mnogo znači zato što garantuje da neće doći do pada starih drvenih stubova i do velikih prekida u snabdevanju strujom.

Od ukupno 600 miliona dinara vrednosti investicije na celom distributivnom području Kragujevac, najviše sredstava je uloženo u ogranku ED Kragujevac, za zamenu drvenih stubova betonskim na 107 kilometara mreže. Na teritoriji grada Kragujevca, kao i opština Knić i Rača, zamenjeno je ukupno 1.812 drvenih stubova. U postavljanje novih betonskih stubova i više od stotinu kilometara otpornih samonosivih kablovskih snopova umesto aluminijumsko-čeličnih provodnika uloženo je više od 275 miliona dinara. Od ovog projekta koristi će imati više hiljada potrošača koji žive u ovim lokalnim sredinama.

Drugi po obimu radova je ogranak ED Požarevac, gde je zamenjeno 1.279 stubova i 57 kilometara mreže u na teritorijama Požarevca, Petrovca, Golupca, Kostolca, Kučeva,  Malog Crnića, Žabara i Velikog Gradišta. Ogranak ED Smederevo se može pohvaliti sa 763 zamenjena drvena stuba i skoro 38 kilometara rekonstruisane mreže za dobrobit velikog broja korisnika u Velikoj Plani, Smederevskoj Palanci i Smederevu.

Ušteda od milion evra

Završetkom ove investicije na tri distributivna područja Elektrodistribucija Srbije omogućila je građanima kvalitetnije i sigurnije napajanje električnom energijom, sa manje kvarova i prekida u snabdevanju, i ujedno stvorila uslove za priključenje novih korisnika i značajne uštede u daljem poslovanju. Oko milion evra na godišnjem nivou će uštedeti Elektrodistribucija Srbije smanjenjem tehničkih gubitaka, odnosno rasipanja energije koja nije ni stigla do građana, troškova pregleda održavanja mreže i seče rastinja, rekla je Dubravka Đedović Handanović, ministarka rudarstva i energetike.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading