nema vode
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock/Sergei Gorin

Institut za javno zdravlje Vojvodine saopštio je da je utvrdio prisustvo nematoda u kontrolisanom uzorku vode za piće uzetom 20. avgusta iz rezervoara fabrike vode JKP “Vodovod i kanalizacija” Novi Sad.

"Nematode se u prečišćenoj vodi za piće mogu naći kao posledica tehničkih problema koji mogu nastati od izvorišta do rezervoara. One nemaju direktan uticaj na zdravlje, ali njihovo prisustvo u većem broju, što u ovom uzorku nije slučaj, može da uzrokuje promenu izgleda, mirisa i ukusa vode, kada se ne preporučuje za piće", objašnjavaju iz Instituta.

Kako navode, o rezultatima analize obavešteni su proizvođač i sve nadležne institucije i preporučeno je sprovođenje tehničko-tehnoloških mera.

Ističu da će dodatne mikrobiološke i fizičko-hemijske analize uzoraka vode uzetih u toku današnjeg dana su u toku, a kompletni rezultati će u najoptimalnijem roku biti dostavljeni svim nadležnim institucijama i zainteresovanoj javnosti.

"Institut za javno zdravlje Vojvodine će nastaviti sa redovnom kontrolom vode za piće iz mreže novosadskog vodovoda na 18 mernih mesta duž cele distributivne mreže JKP 'Vodovod i kanalizacija'. U istim uzorcima će vanredno biti kontrolisana i biološka ispravnost vode za piće, do stabilizacije situacije", ističe se u saopštenju.

Napominju da poslednji završeni rezultati kontrole zdravstvene ispravnosti vode za piće iz rezervoara JKP "Vodovod i kanalizacija" Novi Sad i njihove distributivne mreže, za 18.08.2024. godine, ukazuju na mikrobiološku ispravnost.

"Do sada nije utvrđen povećan broj obolelih od crevnih zaraznih bolesti u Gradu Novom Sadu, a Institut za javno zdravlje Vojvodine će u cilju obezbeđenja visokog nivoa zaštite života i zdravlja ljudi sprovoditi pojačan epidemiološki nadzor", dodaje se u saopštenju.

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić je juče naložio hitno ispitivanje kvaliteta vode za piće iz gradskog vodovoda, a povodom navoda u pojedinim medijima kako je ista neispravna.

Istovremeno, on je rekao da zahteva od svih relevantnih i ovlašćenih službi da promptno pristupe utvrđivanju činjenica, i odmah ih saopšte javnosti, kako bi se otklonile sve nedoumice.

Javno komunalno preduzeće "Vodovod i kanalizacija" odbacilo je navode o zagađenju pijaće vode u Novom Sadu i najavilo postupke protiv onih koji su "iznosili neistine i uznemiravali javnost".

(RTS)

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading