toplotni talas
Foto: Alo/Printscreen

Povratak sparne toplote i natprosečnih temperatura

Ivan Ristić, meteorolog, kaže za „Blic“ da će maksimalne temperature vazduha u Srbiji za vikend biti od 34 do 38 stepeni Celzijusa.

- Do 27. avgusta će ponovo biti jako toplo. Vraća se sparna toplota, topli talas i dalje ne posustaje. Zatim će doći do totalne promene cirkulacije. Islandski ciklon će skoro nestati, oslabiće i bićemo pod uticajem istočnog evropskog anticiklona s tim što da je zima padao bi sneg. Slična situacija se desila i u januaru, samo što sada nije u pitanju hladan, već vreo vazduh na istoku Evrope. Imaćemo minimalni pad temperature, od 32 do 36 stepeni – kaže Ristić.

Toplotna kupola nad Balkanskim poluostrvom ne dozvoljava jaču promenu vremenu

Na pitanje da li je nad Srbijom vazduh i dalje zarobljen toplotnom kupolom, kaže da jeste i da se između Alpa i Karpata zaglavila.

-Toplotna kupola se zaglavila nad Balkanskim poluostrvom i nikako ne može da dođe do promene vremena. Prema sadašnjim prognozama leto se nastavlja do daljnjeg, ali se očekuje ipak trend manjeg pada temperatura početkom septembra – kaže meteorolog.

Podseća i na toplotni talas u julu ove godine koji je trajao više od dve sedmice.

Naporni toplotni talasi

- Julski talas toplog vazduha smo nekako i zaboravili, a avgustovski nikako da prođe, traje još od oko 10. avgusta. Postaje naporno i veoma je važno štititi se od visokih temperatura i sunca u najtoplijem delu dana. Obavezna je hidratacija – poručuje Ristić.

Šta nas čeka u septembru

Ako se ostvare sadašnje vremenske prognoze, u septembru će biti oko 30 stepeni, a prema tabeli prosečnih temperature za ovaj mesec jasno je da će biti znatno toplije od proseka.

Prosečne temperature za septembar:

u prvoj dekadi, 23-27 stepeni
u drugoj dekadi, 22-25 stepeni
u trećoj dekadi, 21-24 stepeni

Maksimalne dnevne do 35 stepeni u septembru

Dakle, ovo su prosečne temperature, dok su predviđanja meteorologa da ćemo u septembru imati maksimalne dnevne do čak 35 stepeni, o čemu je danas govorio meteorolog Slobodan Sovilj.

Do dvadesetak letnjih dana očekuje nas u septembru, imaćemo čak i temperature do 35 stepeni! Lepo, suvo i natprosečno toplo vreme čeka nas prvih dana jeseni, dok ćemo na neko ozbiljnije zahlađenje sačekati, prognozira meteorolog Slobodan Sovilj.

Balkan kao toplotno ostrvo

- Da bi kod nas, ali i Evropi, dobro zahladnelo potreban je ATR - atlanski blok, koji bi usmerio hladan arktički vazduh na jug koji bi kroz “bečka vrata” stigao i do nas. Da li će generatori cirkulacije na planeti Pacifik i Indijski okean živnuti ostaje da se vidi u narednim mesecima. Od juna smo u režimu toplotnih talasa, Balkan deluje kao toplotno ostrvo. Čak i mape za decembar “ostaju u crvenom”, što znači da je temperatura za skoro 3 stepena veća od normalnih – kaže Ivan Ristić.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading