nove varijante korone
Foto: Alo/Foto Tanjug, ilustracija

 Za prvih 20 dana avgusta testirano je gotovo 9.000 osoba, a više od 30 odsto je bilo pozitivno.

Direktorka laboratorije "Vatreno oko" Snežana Jovanović izjavila je danas da zbog povećanog broja putovanja u letnjem periodu, virus cirkuliše i raste broj zaraženih, a eksplozija zaraze očekuje se tek na jesen kada se svi vrata sa putovanja.

U laboratoriji "Vatreno oko" se poslednjih dana uradi gotovo tri puta više testova, nego pre samo dve nedelje.

dr Snežana Jovanović

Foto: Printscreen/RTS

 

Direktorka laboratorije dr Snežana Jovanović rekla je za RTS da su u maju radili oko 400 uzoraka, od kojih je samo 10 bilo pozitivno, a da je u julu i avgustu došlo do značajnog povećanja od oko 900 do 1.000 testiranih na mesečnom nivou.

- U julu mesecu smo imali oko 15 odsto pozitivnih antigenskih testova i oko 13 odsto pozitivnih PSR testova. Juče, svaki treći uzorak koji je testiran PSR testom za detekciju SARS-KoV-2 virusa je bio pozitivan. Odnosno ukupno negde oko 15 odsto pozitivnih PSR testova i 23 odsto antigenskih testova od ukupnog broja urađenog - navodi Jovanović.

Povećana hospitalizacija u Grčkoj, tek se očekuje eksplozija korone na jesen

Navodi i da je došlo do povećanja broja hospitalizacija u zemljama gde građani Srbije idu na letovanje – u Italiji, Španiji, Grčkoj, u Turskoj i u nekim zemljama u regionu, kao što su Severna Makedonija, Bosna i Hercegovina.

Upravo zbog povećanog broja putovanja u letnjem periodu, ljudi se više kreću, virus cirkuliše i raste broj zaraženih.

Doktorka očekuje da će u septembru, zbog početka školske godine, ili u oktobru kada krenu fakulteti, zbog povećanja kontakata sigurno doći do povećanja ne samo broja testiranja na dnevnom nivou, nego verovatno i procenta pozitivnih.

U svetu je najčešća varijanta korona virusa FLiRT, koji je varijanta omikrona.

- Obično se kaže da su to ili lakše kliničke slike ili srednje teške. Negde je došlo do povećanja broja hospitalizacija, čak i u zemljama u okruženju, ali klinička slika kod nas, prema onim podacima koje ja imam, nije teška - kaže dr Jovanović.

Kako objašnjava klinička slika daje sledeće simptome:

  • Temperatura 38 do 40
  • zapušen nos ili kijanje
  • curenje iz nosa
  • bol u grlu
  • bolovi u mišićima, kostima
  • glavobolja
  • kod pojedinih se javlja i dijareja

(RTS)

BONUS VIDEO:

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading