Deponija kod Topole
Foto: Alo/Foto: RINA

 Mukama će uskoro konačno doći kraj, jer se ova ekološka bomba sanira.

Kroz realizaciju projekta Ministarstva zaštite životne sredine biće odrađeno zatvaranje i rekultivizacija polja na kom se sada nalazi deponija.

- Prva faza sanacije deponije biće gotova do 1. decembra, a ona podrazumeva otplinjavanje, odnosno proces izvlačenja metana i ostalih gasova iz utrobe deponije koji su glavni uzročnik smrada koji se širi oko deponija ali i požara koji se na njima događaju. Ove i iduće godine bIće  uloženo gotovo tri miliona evra i ovo će se sve potpuno zatvoriti. Sada se izvodi prva faza i ona iznosi 178 miliona dinara sa PDV-om. Opština je platila PDV, država je dala glavnicu novca - rekao je za RINU Dragan Jovanović predsednik Skupštine opštine Topola.

Završetak radova na drugoj fazi planiran je za sledeću godinu, a postoji mogućnost da se dosadašnje ruglo prenameni u deo indusstrijske zone ili u zelene površine.

- Plan je da ovde imamo malo reciklažno dvorište i na tome već sada radimo u saradnji sa Ministarstvom zaštite životne sredine. Ovde ćemo imati transfer stanicu i ovde će ostati samo pretovar smeća koje će ići ka regionalnoj deponiji. Imaćemo još jednu takvu stanicu u Natalincima kako sa tog dela opštine ne bi smeće dovozili ovamo pa odavde na treću tačku, već sa tog mesta odmah ka regionalnoj deponiji”, rekao je  Jovanović.

Opština Topola od zatvaranja ove deponije smeće sa svoje teritorije transportuje na regionalnu deponiju u Jagodini.

BONUS VIDEO:

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading