nebo
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Iznad Srbije je u nedelju uveče proletela užarena lopta za koju se veruje da je u pitanju meteor većih razmera. Vatrena kugla je mogla da se vidi iz Beograda, Kraljeva, Kruševca, Sokobanje, Vranjačke Banje, Niša i Čačka, a neverovatan prizor su videli i Hrvati. Društvene mreže su bile preplavljene snimcima ove astronomske pojave, neke građane je ovaj prizor uplašio dok je druge oduševio.

Astronom Čedomir Stanković, iz Astronomskog društva Alfa iz Niša, je za Alo! otkrio da je meteor (bolid) koji je u nedelju bio vidljiv, deo svemirskog otpada koji se vratio na Zemlju pod dejstvom gravitacije.

- Što se tiče jučerašnjeg događaja koji je bio vidljiv na nebu iznad Balkana, još uvek nemamo preciznih informacija o čemu se radilo, ali po načinu kretanja, njegovoj brzini i procesu raspadanja mogu biti siguran da se radi o nekom svemirskom otpadu koji je nekada čovek poslao u orbitu oko Zemlje i sada se taj otpad vratio na Zemlju pod dejstvom Zemljene gravitacije. Takođe to može biti i neki satelit koga su vratili nazad na zemlju. To su procedure koje se inače rade kada neki određeni sateliti više nisu u funkciji ili nisu operativni. Oni se deorbitiraju i vraćaju nazad na Zemlju tako što se spuste u Zemljinu atmosferu, a onda oni tu sagore skoro u potpunosti. Naučni tim iz NASA-e veoma precizno radi proračune gde će i kada spustiti satelit u Zemljinu atmosferu da bi on na kraju završio u Tihom ili Atlantskom okeanu. Prema tome, ovo što se u nedelju desilo na nebu iznad Balkana ni na koji način nije moglo niti može da utiče na ljude životinje biljni svet i sigurnost i bezbednost objekata i nekretnina, već je samo bio lep prizor za videti – navodi astronom Stanković.

ŠTA JE METEORID?

Kako navodi Stanković, meteor je svetlosna pojava nastala jonizacijom atmosfere kroz koju prolazi meteoroid.

- Meteoroid je malo nebesko telo, tj. stenoviti ili metalni fragmenat relativno malih dimenzija. Dimenzije variraju od čestice prašine do većih komada stena. Na osnovu klasifikacije koju je usvojila Međunarodna astronomska unija 1961. godine njihova masa varira od 10-⁹ kg do 10⁷ kg. Znači, meteoroid može biti čestica prašine, deo stene ili slični ostatak iz vremena nastajanja Sunčevog sistema koji kruži oko Sunca. Meteoridi najmanjih dimenzija se nazivaju mikrometeoridi. Meteorit je meteorid koji ne sagori u Zemljinoj atmosferi već padne na Zemlju. Pre nego što uđe u atmosferu, telo se naziva meteoroid. Samo veći meteoroidi mogu da dospeju do površine, a da ne sagore potpuno. Oko 60 posto meteorita su stenovitog sastava, a ostatak su gvozdeni meteoriti – navodi Stanković za Alo!

- U avgustu smo imali jednu od najpopularnijih meteorskih kiša gde smo imali priliku da vidimo veliki broj svetlih objekata kako brzo prolaze preko neba. Ta meteorska kiša se zove Perseidi, a razlog njenog imena je zato što je radijant u sazvežđu Persej, odnosno svi ti bolidi koji se kreću po nebeskoj sferi izgleda kao da prividno izlaze iz sazvežđa Persej. Ti objekti koji ulaze u zemljinu atmosferu obično nikada ne dolaze do zemljine površine zato što se radi o veoma malim objektima bukvalno o svemirskoj prašini. Svemirska prašina čim zapljusne našu atmosferu i te čestice uđu velikom brzinom u zemljinu atmosferu, sagorevaju, a mi to vidimo kao svetlosnu manifestaciju na nebu. Inače ti objekti su veoma mali i nikako se ne mogu meriti ni metrima već milimetrima – navodi astronom za Alo!

Kako navodi uskoro nas očekuje planetarno poravnjanje gde ćemo golim okom moći da vidimo čak četiri planete.

- Sledeće planetarno poravnanje će se biti 28. avgusta 2024. godine . U rano jutro, šest planeta - Merkur, Mars, Jupiter, Uran, Neptun i Saturn - poravnaće se na nebu. Moći ćete da vidite Merkur, Mars, Jupiter i Saturn golim okom, međutim Merkur će biti bliže horizontu i teže ga je uočiti. Da biste videli Neptun i Uran, biće vam potreban teleskop ili jak dvogled. Da biste lakše mogli da pronađete te planete na nebeskoj sferi predlažem da skinete neku od besplatnih astronomskih aplikacija koje će vam pomoći da pronađete željena nebeska tela – zaključuje Čedomir Stanković.

BONUS VIDEO 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading