SUVO GROŽĐE, KISLEI KRASTAVČIĆI I BELI BUBREZI Kuvar Mršo je vrhunski majstor za spremanje gulaša od ovog posebnog sastojka
Čuvena Mud(r)ijada zakazana je za ovaj vikedn u selu Lunjevica kod Gornjeg Milanovca, a vešti majstor Milorad Vukajlović zvani Mršo već vežba i sprema gulaš od tog posebnog sastojka.
- Najbolje je spremati jelo od goveđih testisa, jer nemaju nikakvu aromu niti šmek, mogu odmah na roštilj. Od drugih životinja prvo moraju da prenoće u sirćetu pa tek onda da se spremaju. Najbolji za gulaš su testisi od konja, ali se ona retko mogu naći. Ono što je najvažnije jeste način kako se spremaju, a kad sve bude završeno to budu izuzetni i jedinstveni delikatesi - rekao je za RINU Milorad.
Vrhunski kuvar Mršo, specijalizovan za gulaš od testisa, ove godine slavi svoje punoletsvo na Mud(r)ijadi, a nekoliko puta već je odneo i pobedu na ovom takmičenju. Kaže da spremanje ovog gulaša nije teško, ali da se ipak moraju znati male tajne velikih majstora.
- Začini su takođe jako važni, ja dodajem suvo grožđe, ali i kiseli krastvačić kornišon. To mu daje zaista posebnu aromu. Ukus je fantastičan, mnogi su jeli i prejeli se i tek posle smo im rekli šta su zapravo jeli. Nisu mogli da veruju da to može biti baš tako ukusno. Gulaš treba da se kuva oko dva sata, a prirema ukupna traje oko sat i to je to - kaže Milorad.
Ideja o nastanku ove jedinstvene manifestacije razvila se zahvljujući Ljubomiru Eroviću iz Gornjeg Milanovca, koji je napravio jedinstven brend o kom su brujali i svetski mediji. Nakon njegove smrti 2019. godine tradiciju je nastavila njegova kćerka Jovana.
Svetsko prvenstvo u spremanju testisa okuplja takmičarske grupe sačinjene od prijatelja rekreativaca, pa sve do profesionalnih kuvara. Svaku ekipu čini najmanje tri člana, a u šerpama se može naći samo meso belih bubrega. Кo spremi najbolji gulaš dobija neobičnu glavnu nagradu. U njihove ruke ide drvena skulptura muškarca sa erekcijom, koja se iz ruke u ruku prenosi pobedniku svake godine.
BONUS VIDEO:
PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI
Komentari (0)