Ansambl ''Kolo''
Foto: Alo/Foto: Kolo

Danas je potpisan Sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji između 
Etnografskog muzeja u Beogradu i Ansambla narodnih igara i pesama Srbije "Kolo".

Ovim sporazumom, direktori navedenih republičkih ustanova kulture Marko Krstić i Zdravko Ranisavljević odredili su strateške prioritete zajedničkog delovanja na polju očuvanja srpskog kulturnog nasleđa.

Direktor Etnografskog muzeja Marko Krstić je povodom potpisivanja sporazuma istakao da je izuzetne važnosti da Etnografski muzej i Ansambl "Kolo" bliže sarađuju na planu zaštite i promovisanja nacionalnog kulturnog nasleđa, posebno jer je srpsko tradicionalno kolo upisano na Uneskovu listu nematerijalne kulturne baštine čovečanstva. 

Ansambl ''Kolo''

Foto: Kolo

 

 

Dve institucije su se obavezale da zajedničkim aktivnostima rade na prezentaciji obrazovnih, kulturnih i umetničkih vrednosti Srbije u zemlji, kao i u inostranstvu.

Direktor Nacionalnog ansambla "Kolo" Zdravko Ranisavljević naveo je da je saradnja dve institucije od strateškog značaja za očuvanje kulture i umetnosti Srbije.

"Etnografski muzej u Beogradu predstavlja ključnu republičku ustanovu kulture u polju zaštite i očuvanja kulturnog nasleđa Republike Srbije, što ga stavlja u red prvih partnera Nacionalnog ansambla "Kolo" na planu jačanja nacionalnog identiteta kroz domene narodne igre i muzike kao dela izvođačkih umetnosti prema Zakonu o kulturnom nasleđu", istakao je Ranisavljević.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading