juga
Foto: Alo/Alo

Na Zemunskom keju više ništa neće biti isto, jer u decembru počinje rušenje Hotela "Jugoslavija".

Biće sačuvan samo legendarni luster, koji je ušao u Ginisovu knjigu rekorda. Novi hotel biće deo poznatog lanca, a kojeg – znaće se krajem godine.

Nekada najveći i najmoderniji hotel u zemlji, "Jugoslavija", broji poslednje dane, jer će do kraja ove godine početi rušenje.

Od inicijative da se na ovoj lokaciji gradi hotel i poslovno-stambene kule prošla je decenija i po. Jedan broj soba, recepcija i hol, u kojem se nalazi čuveni luster od Svarovski kristala, ispunjava standarde hotela sa tri zvezdice.

Ostali delovi, uključujući i čuveni Titov apartman, prepušteni su zubu vremena. Investitor planira da do 2027. u izgradnju hotela i dve kule uloži čak pola milijarde evra.

Predstavnik investitora Živorad Vasić kaže da će stambena kula biti bliža centru Beograda i imaće 42 sprata, a da će obe građevine biti ispod visine od 150 metara.

- Poslovna kula, gde će biti sve kompanije srpske i strane koje su investitori u Srbiji, uzimaće taj prostor i to će biti kula koja će imati 34 sprata. Ali, ono što treba reći je da će hotel biti na istom mestu i da će se nalaziti koridor ispod hotela, koji će povezivati Dunavski kej sa Bulevarom Nikole Tesle - objašnjava Vasić.

I novi hotel imaće osam spratova, ali će zbog prilagođavanja novim standardima, koji važe za hotele sa pet zvezdica, imati upola manje soba.

- Beograd će dobiti jedan od najluksuznijih brendova, do kraja godine znaće se i koji, hotel sa 5 zvezdica, koji će imati 200 soba, u kojem će svaka soba imati minimum 38 kvadrata, koji će imati najlepši predsednički apartman po najvišim standardima i hotel, što je najvažnije, koji će biti završen do početka Ekspa 2027 - ističe predstavnik investitora.

Luster sa čak 40.000 Svarovski kristala, koji se nalazi i u Ginisovoj knjizi rekorda i koji je poslužio kao inspiracija za budući izgled fasade, biće sačuvan.

- Fasada će biti ozelenjena, a što se tiče ozelenjavanja same fasade, kao inspiracije je poslužilo Veliko ratno ostrvo i vrste biljaka koje će se koristiti, jesu vrste koje su prisutne samo na Velikom ratnom ostrvu. Sami sistemi koji se ugrađuju će biti iz najviše kategorije energetske efikasnosti - navodi direktor razvoja projekta Marko Milovanović.

Na obali se planira izgradnja putničkog pristaništa, odnosno marine za prijem putnika i čamce koji će služiti za rekreaciju, sport i razonodu. 

RTS

BONUS VIDEO 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading