Grčka carina
Foto: Shutterstock/Shutterstock

U susret radnom septembru, poslednji vikend u avgustu tradicionalno obeleže veće gužve na putevima Srbije i na graničnim prelazima, jer se veliki broj građana vraća s godišnjeg odmora i svi hrle ka svojim domovima kako bi se pripremili za posao i početak nove školske godine.

Kada i gde počinju gužve i kada je poslednji talas pojačanog saobraćaja?

U Auto moto savezu Srbije (AMSS) kažu za “Blic” da početak pojačanog saobraćaja očekuju već sa prvim popodnevnim časovima u petak i to, pre svega, na autoputevima ka Mađarskoj, Severnoj Makedoniji i Hrvatskoj.

-vShodno tome se i na graničnim prelazima koji se nalaze uglavnom na autoputevima očekuje i najveći broj vozila. Jos jedan talas pojačanog saobraćaja očekujemo i u nedelju 1. septembra tokom celog dana – kažu u AMSS.

Najopterećeniji granični prelazi i alternativni prelazi

Iz AMSS poručuju da su sa Mađarskom najopterećeniji granični prelazi :

Horgoš
Kelebija

- Zato preporučujemo manje alternativne prelaze, a koji rade u izmenjenom režimu saobraćaja. GP Bajmok do 8. septembra 2024. u danima vikenda, petak, subota i nedelja, radi u vremenu od 7 do 24 sata. GP Bački Vinogradi do 1. septembra. 2024. takođe samo u danima vikenda, petak, subota i nedelja, radi u vremenu od 7 do 22 sata, dok je GP Horgoš II otvoren svaki dan do 23 sata – rečeno je “Blicu”.

Na prelazima sa Hrvatskom najopterećeniji je GP Batrovci, na kojem je prošlog vikenda bilo višesatnog zadržavanja na izlazu iz zemlje.

Pored njega opterećen je i GP Šid, pa kao alternativu možete koristiti GP Sot i Ljubu na kojima su zadržavanja uvek kraća.

Radno vreme ovih manjih prelaza je, za razliku od prelaza sa Mađarskom, kao i radno vreme glavnih prelaza, dakle 00-24 sata.

-Pojačan saobraćaj očekujemo na integrisanom GP Preševo sa Severnom Makedonijom, gde je povremeno veći priliv vozila očekivan i na ulaznim i na izlaznim terminalima, kao alternativu možete koristiti GP Prohor Pčinjski – poručuju iz AMSS.

Na graničnim prelazima sa Bosnom i Hercegovinom i Crnom Gorom, na osnovu dosadašnjeg iskustva se ne očekuju duža zadržavanja od 45 minuta, eventualno 60 minuta.

Radno vreme svih prelaza sa ovim zemljama su od 00 – 24 sata.

Saveti za bezbednu vožnju

Ukoliko se tokom putovanja nađete u gužvi i koloni vozila zbog radova ili nečeg nepredviđenog:

nemojte ulaziti u rizična preticanja
poštujte sve saobraćajne propise
nemojte žuriti da nadoknadite izgubljeno vreme

- Umоr је uzrоčnik svаке trеćе sаоbrаćајnе nеzgоdе nа putеvimа, а neizostavan је prаtilаc dugih vоžnji, nаrоčitо u nоćnim i nеpоvоljnim кlimаtsкim uslоvimа, pоput vеliкih vrućinа. Kако bistе sprеčili ili оdlоžili umоr u tокu vоžnjе, prе putоvаnjа sе dоbrо odmorite i pravite češće pauze tokom vožnje.

Osim saveta iz AMSS, sve vozače podsećamo da je dugogodišnje iskustvo, pored najboljih alternativnih pravaca, pokazalo i koji su dani u nedelji ali i tačno vreme kada su putevi prema moru najprohodniji i kada srpske turiste na istim očekuju minimalne gužve i zadržavanja.

Kada je o Grčkoj reč, svakako je najbolje izbegavati petak i subotu za odlazak tamo, dok su nedelja i ponedeljak najgori kada je izlazak iz te zemlje i povratak za Srbiju u pitanju, te je najbolje, pokazalo se, putovati i vraćati se sa putovanja radnim danima.

-Vozače podsećamo da je pored informacije o vremenu zadržavanja na našim graničnim prelazima potrebno dodati i vreme koje se provodi na putničkim terminalima kod naših suseda, a koje je u praksi dosta duže od zadržavanja na našim terminalima – kažu u AMSS.

Kako da znate kolika je gužva na putevima i granicama

Kako biste tokom puta saznali na kom graničnom prelazu je najveća gužva, a gde je najprohodnije, od velike pomoći mogu da vam budu četiri stvari.

JP "Putevi Srbije"

Koristiće vam praćenje dnevnih servisnih informacija na sajtu JP “Putevi Srbije”, da bi znali ima li radova na nekim saobraćajnicama, da li su neke privremeno zatvorene i koji su onda alternativni pravci, te da ili ima gužvi na naplatnim stanicama autoputeva, ali i kakve vremenske prilike, od magle do poledice, vas očekuju na pojedinim deonicama.

Obratite pažnju: Ovo će vam pomoći u domaćem saobraćaju, ne i u inostranstvu.

Sajt AMSS

Kako se budete približavali granici, stanje na prelazima i putevima uopšte možete da proverite na sajtu AMSS, a koristan je link gde uživo možete da pratite snimak sa kamera. Osim samog snimka, tu je navedeno i koliko se, prema zvaničnim informacijama, čeka na granici.

Obratite pažnju: AMSS daje informacije samo o tome koliko se čeka na našoj granici, dakle bez onog što vas dodatno očekuje u međuzoni i na samom prelazu države suseda. A to može da pridoda nekada i još nekoliko sati čekanja u koloni.

Aplikacije za mobilni

Prikaz gužvi na granicama daju i aplikacije za pametne telefone, poput "BorderWatcher". Ona se oslanja na iskustva korisnika aplikacije koji objavljuju koliko su vremena proveli na nekom graničnom prelazu.

Dovoljno je da odaberete zemlju iz koje dolazite i u koju idete i izaći će vam lista graničnih prelaza i trenutno vreme čekanja. Možete i vi da podelite svoje iskustvo i tako pomognete i drugima.

Obratite pažnju: Korišćenje mobilnog internet saobraćaja na graničnim prelazima može da prouzrokuje vanredne troškove ako se zadesite u romingu.

Google Maps

Ako u Gugl mapama uključite opciju prikaza intenziteta saobraćaja (traffic) i zumirate na određeni granični prelaz, ili bilo koji drugi deo vaše rute, možete da vidite koliko su duge kolone automobila predstavljene punim crvenim ili bordo linijama.

Obratite pažnju: Važno je da se o gužvama i stanju na prelazima informišete na vreme, makar pola sata pre dolaska na granicu. Jer, ako dođete pred granicu i upadnete u gužvu, više nema nazad, nema polukružnog - osuđeni ste na čekanje. Još jedna važna napomena, opcija "traffic" ne radi u offline modu mape koju ste prethodno preuzeli.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading