Korida na Manjači
Foto: Alo/Foto: RINA

Selo Stričići na Manjači kod Banja Luke nadaleko je poznato kao rodno mesto velikog srpskog književnika Petra Kocića, ali već duže od pola veka ovo planinsko selo poznato je i po manifestaciji „Kocićev zbor“ na kojoj, između ostalog, svoje rogove ukrštaju njaveći, najsnažniji i najljući bikovi iz tog kraja, ali i čitavog regiona.

Proplanci Manjače tada se pretvaraju u jedistvenu koridu u Evropi, a odmeravanje snaga krupnih grdosija okuplja na desetine hiljada ljudi.

Uzgoj bikova stoga je u ovom kraju već decenijama unazad pava tradicija, a domaćini ove životinje gledaju kao na člalnove porodice. Roki, Gavran, Rudonja, Maconja... kao zapete puške čekali su svojih pet minuta da pokažu svoju snagu i obraduju svoje gazde pobedom.

- Ovde bikove uzgajaju i mlađi i stariji. Imamo mladiće koji čak iz ljubavi prema svemu ovom gaje bika čak i u centru grada. To je tradicija koja se prenosi sa kolena na koleno i sudeću po broju mladih koji su takođe zaljubljenici u bikove i koridu, ova tradicija će još dugo trajati. Nije bitno da li je bik šaren, crn ili bilo koje druge boje, bitno je da dobro bode - kazao je za RINU Đurađ Kličković koji je u volovsku arenu stigao iz Ključa uzdajući se u svog Šaronju koji je ponos pašnjaga sa Međeg brda.

Za prestižnu nagradu „Jablan“ nazvanu po biku iz Kocićeve pripovetke, nadmetalo se preko dvadeset rogonja, u samom finalu u teškoj kategoriji pobedu je odneo vo Gavran iz Kiseljaka, dok je u srednjoj kategoriji nagrada otišla u Mrkonjić Grad. Osim ponosa i apsolutne dominacije, domaćini čiji bikovi su pobednici dobili su i novčane nagrade.

- Ovo je manifestacija koja traje dugi niz godina i svake godine poseti je oko 50.000 ljudi. Tradicija koja se čuva i neguje, i događaj na koji su svi dobrodošli. I Srbi, i muslimani i Hrvati. Imamo takmičare iz svih zemalja bivše Jugoslavije i to je ono što nas zaista povezuje, taj duh zajedništva - kazao je Rade Božić organizator i predsednik MZ Stričići.

Osim borbe bikova Kocićev zbor poznat je i kao pravo opšte narodno veselje, šatre su pune ljudi koji iz osmehe igraju, pevaju i uživaju. Stariji meštani se prisećaju kako su nekada išli čak i preko dvadeset kilometara peške kako bi stigli u Stričiće i bili deo istorije koja se ispisuje skoro šest decenija.

BONUS VIDEO:

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading