Srpski pasoš
Foto: Shutterstock/Shutterstock

Od polovine naredne godine procedura će biti drugačija – građani će morati da traže dozvolu za boravak u EU. Vladimir Vlaho iz Nacionalne asocijacije turističkih agencija objasnio je u razgovoru za RTS kako će to izgledati u praksi.

Vladimir Vlaho iz Nacionalne asocijacije turističkih agencija objašnjava da je Evropi usled kretanja migranata bio cilj da uvede sistem evidencije ulaska i izlaska putnika, kako bi mogla da kontrolišu svoje granice.

Popunjavanje formulara pre ulaska u EU

To znači da putnik, pre nego što uđe u Evropsku uniju, mora da popuni jedan formular na internetu.

Putnik daje samo nekoliko osnovnih podataka, a Vlaho napominje da ne treba ništa istraživati da bi se formular popunio.

- Kada to popunite, sa svojim pasošem se pojavite na granici, verovatno se sistemi uklope i vi ulazite u Evropsku uniju najnormalnije - rekao je Vlaho.

Formular se popunjava isključivo elektronskim putem, a naši građani mogu da biraju na kom će od jezika članica Evropske unije da ga popune.

Popunjavanje tog formulara, odnosno ulazak u aplikaciju će moći treće lice da obavi u bilo čije ime, to može biti neko privatno lice, roditelj, komšija, prijatelj, dakle ne mora biti agencija.

- Ukoliko putnik putuje preko agencije, mi ćemo sigurno pružati uslugu pomoći popunjavanja tih formulara, s tim što u tom slučaju putnik mora da ovlasti bilo koga ko to radi u njegovo ime - rekao je Vlaho.

U probnom periodu neće biti odbijanja ulaska u EU

U prvoj fazi, od 10. novembra neće biti odbijanja putnika, ali je za drugu fazu koja će nastupiti polovinom sledeće godine najavljena i takva mogućnost. Tada će, pored članica EU, ovaj sistem primenjivati i Švajcarska, Island, Norveška i Lihtenštajn.

Tada će putnici tražiti dozvolu za boravak u EU, što će koštati sedam evra i važiti tri godine.

U slučaju da pasoš ističe pre tri godine, dozvola automatski prestaje da važi onog trenutka kada i pasoš prestaje da važi. Kada dobijete novi pasoš, ponovo aplicirate za dozvolu, opet na tri godine.

Ko bi mogao da bude odbijen za ulazak u EU

Na pitanje kome bi mogla da bude odbijena dozvola, Vlado kaže da mogu biti odbijani ljudi koji su u sistemu Evropske unije obeleženi kao kriminalci, kao neko ko se bavi o nekim stvarima mimo zakona, ili kao neko ko možda nije platio saobraćajnu kaznu.

Dozvola će se dobijati u roku od nekoliko minuta, osim u slučajevima kada postoji neka dilema, tada se dozvola može čekati i četiri dana.

- Oni koji zaista imaju problem sa zakonom u evidenciji EU, oni mogu čekati do 30 dana - rekao je Vlaho.

Aplikacija će biti puštena šestog oktobra, ali neće biti u primeni do desetog novembra.

(RTS)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading