sveća
Foto: Printscreen/Foto: Shutterstock

- Budimir Lončar, diplomata, partizan, svetski državnik, moj prijatelj, preminuo je danas u Preku, mestu u kojem je rođen 1. aprila 1924. godine - napisao je hrvatski istoričar Tvrtko Jakovina na svom X nalogu.

Najpoznatiji kao poslednji šef diplomatije SFRJ

Učesnik Narodnooslobodilačke borbe, u kojoj je dva put bio ranjen, još davne 1950. godine stupa u jugoslovensku diplomatsku službu, u kojoj prolazi sve stepenice. Na početku konzul i savetnik jugoslovenske delegacije pri Ujedinjenim nacijama u Njujorku, potom dugogodišnji prvi analitičar Ministarstva spoljnih poslova i bliski saradnik ministra Koče Popovića, jedne od najzanimljivijih i najznačajnijih ličnosti jugoslovenskog vođstva, Lončar je bio i dugogodišnji saradnik predsednika Tita.

Nakon raspada SFRJ, obavljao je dužnosti za Organizaciju ujedinjenih nacija (OUN) od 1993. do 1996. godine, a nalazio se i na mestu savetnika Centra za humanitarni dijalog u Ženevi. Od 2000. do 2010. godine, bio je savetnik hrvatskog predsednika Stjepana Mesića. Bio je predsednik i Saveta nekadašnjeg predsednika Republike Hrvatske Ive Josipovića za spoljnu politiku i međunarodne odnose.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading