negotin
Foto: Alo/Foto: Printscreen/RTS

Bračni par Bonžiro, iz francuske vinske oblasti Burgundije, već petnaest godina obrađuju vinograde u istočnoj Srbiji i prave vino u Rogljevu kod Negotina. Zadovoljni su kvalitetom vina koje uglavnom izvoze u Francusku, Japan i Ameriku.

Priča o filokseri koja je u devetnaestom veku uništila vinograde u Francuskoj dovela je u Srbiju u bračni par Bonžiro. Tada se vino iz negotinske krajine izvozilo u Francusku.

- Mnogo dobro je ovde, vino je kvalitetno i dugo može da se čuva, imamo vino od početka, staro 15 godina a to je mnogo važno za nas - naglašava Siril Bonžiro, iz Francuske.

- Mnogo dobro je ovde, vino je kvalitetno i dugo može da se čuva - kaže Estel Bonžiro.

- Mi pijemo belo, crveno, roze vino, šampanj... ali iz Rogljeva - samo iz Rogljeva, to je naše vino i volimo naše vino - dodaje Siril.

negotin

Foto: Printscreen/RTS

 

Francuzi, kako ih u selu zovu, sami rade u vinogradu, u sezoni tu su i njihovi sinovi, a imaju i pomoć iz Srbije. Ovogodišnju berbu zbog visokih temperatura već privode kraju. Čokote su uspeli da zaštite šeširima od lastara.

- Nema suvih bobica. Odlično je ima tečnosti unutra, idealno je, malo je berba poranila, ali će vino biti fantastično - ističe Nenad Rajić, direktor francuske vinarije Rogljevo.

Na obnovljeni kameni podrum pivnicu, posebno su ponosni. Osim njega restaurirali su još dve kamene kuće, jedinstvene u svetu.

- Radi još, još radi da, da. Ovo bure je burgundac, imamo frankovku - kaže Siril.

Najlepši posao posle berbe je priprema šire. Biće oko dvadeset hiljada litara izuzetnog vina ove godine, kažu naši domaćini Francuzi, koji zbog ovog posla provode osam meseci godišnje u kamenoj kuči u selu Rogljevo.

(RTS)

BONUS VIDEO

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading