Nevreme
Foto: Shutterstock/Ilustracija

Srpski turisti u Grčkoj su prekjuče dobili SMS upozorenja na predstojeće nevreme koje će trajati nekoliko dana. Na udaru nevremena će prvobitno biti regija Filijates koja se graniči sa južnom Albanijom. Ministarstvo za klimatsku krizu Grčke napominje da će delovi zemlje biti pogođeni niskim barometarskim pritiskom koji dolazi iz zapadne Evrope, pa savetuju turiste kao i svoje građane da ne planiraju nikakva duža putovanja.

Meteorolog Ivan Ristić je za Alo! objasnio da nakon vrelih letnjih meseci konačno na Balkan stiže polarni vrtlog iz zapadne Evrope koji je prvo zahvatio Grčku, nakon toga preko Albanije dolazi i u Srbiju.

Nakon dužeg vremenskog perioda koje su obeležile velike vrućine, stiže nam polarni vrtlog sredinom sledeće nedelje, kao i do prodora arktičkog vazduha u zapadnu Evropu. Ovo je još uvek letnji arktički vazduh, ali će doneti osetniji pad temperatura u zapadnu Evropu koje će se sredinom sledeće nedelje kretati od 10 do 15 stepeni u Velikoj Britaniji i Irskoj. Takođe, u drugoj polovini sledeće nedelje otvaraju se bečka vrata tako da će sredinom meseca i kod nas maksimalne temperature biti jesenje od 21 do 25 stepeni Celzijusa – prognozira meteorolog Ivan Ristić.

KIŠA ĆE SPASTI NAŠU ZEMLJU OD DIVLJIH POŽARA!

Kako navodi meteorolog Ristić, ciklon će preći preko naše zemlje, kao i da sledeće nedelje možemo odahnuti. Temperatura će se spustiti, a padavina će biti dovoljno da osveži Srbiju.

Sledeću nedelju kod nas obeležiće prelazak ciklona preko naše zemlje, biće pretežno oblačno povremeno sa kišom. Prema sadašnjim prognozama očekuje se i solidna količina padavina što će koliko-toliko popraviti situaciju sa vodom, a i pomoći da se požari koji su se razbuktali širom zemlje ugase. Temperatura u padu tokom sledeće nedelje sa letnjih 26 do 30 stepeni na jesenje od 21do 25 stepeni krajem sledeće nedelje – navodi Ivan Ristić za Alo!.

Ristić navodi da najveće nevreme u Grčkoj može da se očekuje u petak, a kako će biti nizak barometarski pritisak savetuje da se turisti pridržavaju svih preporuka koje Ministarstvo za klimatsku krizu Grčke pošalje.

Regija Filijates, koja se nalazi na severu Grčke i graniči s južnom Albanijom, biće pogođena niskim barometarskim pritiskom koji dolazi iz zapadne Evrope. Ovaj pritisak će najpre danas pogoditi Tesprotiju, gde su vlasti već oglasile alarm zbog teških vremenskih uslova, tako da čuvajte glavu. U popodnevnim i večernjim satima, u oblasti Jonskog mora i kontinentalnim područjima očekuju se lokalne kiše, a u kontinentalnim delovima i povremeno nevreme, kulminacija svega se svakako očekuje u petak. Temperatura se neće značajno menjati. Na kopnu će dostizati 33 do 35 stepeni Celzijusovih, dok će u ostrvskom delu biti između 30 i 32 stepena Celzijusovih. Može se očekivati orkansko nevreme – prognozira Ivan Ristić za Alo!.

BONUS VIDEO

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading