hitna pomoć
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Tokom jučerašnjeg dana ekipe hitne pomoći imale su pune ruke posla. Kako kaže doktorka Danijela Jevtić, zabeležena su pogoršanja kod hroničnih bolesnika, kao i da se sve više pacijenata javlja sa simptomima hipertenzije, aritmije i visoke temperature.

Ovog jutra zabeleženo je ukupno 77 poziva, uključujući tri infarkta, koji su prevezeni do operacionih sala i devet poziva na javnim mestima. U jednoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila sedam minuta pre ponoći, jedna osoba je lakše povređena i zbrinuta na licu mesta.

- Paralela sa jučerašnjim danom je sledeća - broj obavljenih poziva je bio 160, uključujući 62 na javnim mestima, imali smo 3 infarkta, od kojih je jedan zahtevno transport do operacione sale. Ukupno 7 saobraćajnih nesreća bilo je 8 lakše povređenih - kaže doktorka Jevtić.

Takođe, zabeležen je težak incident u naselju Galenika u 9 časova, gde je muškarac u svojim 50-im godinama pretrpeo tešku telesnu povredu nakon pada sa visine i prevezen je u bolnicu.

Doktorka Jevtić je naglasila da je prethodnog dana VMA dežurala, obradivši 1.415 telefonskih kontakata.

- Zabeležili smo pogoršanja kod hroničnih bolesnika, mnogo hipertenzija, aritmija i visoke temperature sa stomačnim tegobama poput bola u stomaku, povraćanja i dijareje među različitim starosnim grupama - rekla je doktorka za Pink TV.

Na pitanje o savetima za pacijente sa ovakvim simptomima, doktorka Jevtić preporučuje izbegavanje antibiotika u početku, higijensko-dijetetski režim, izbacivanje masne i slatke hrane iz ishrane, te unos tečnosti putem supa, prepečenog hleba, barenog povrća i pirinča.

Za kontrolu tenzije i olakšanje simptoma, savetuje položaj autotransfuzije (podizanje podkolenica) i unos probiotika. Ako ovi pristupi ne pomognu, posebno kod starih osoba i dece, uvode se lekovi poput enterofurila.

- Temperatura je prvi odbrambeni bedem organizma i ne snižavamo je dok ne pređe 38 stepeni. U takvim slučajevima, preporučujemo paracetamol za sve, uključujući decu, trudnice i osobe na antikoagulantnoj terapiji - zaključuje doktorka Jevtić.

(Blic

BONUS VIDEO

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading