oluja
Foto: Alo/Profimedia

Nad Evropom sve više jača aktivnost ciklona sa Atlantika, čiji se centar nalazi nad Biskajskim zalivom. Istovremeno, nad istokom Evrope nalazi se polje visokog vazdušnog pritiska. Usled ovakve raspodele pritiska, nad našim područjem očekuje se pojačanje vetra.

U Srbiji već danas sledi pojačanje jugoistočnog vetra, pre svega u košavskom području.

U petak, tokom vikenda i početkom sledećes sedmice u Srbiji će duvati umeren jugoistočni vetar, u Pomoravlju, Podunavlju, u Beogradu, u Braničevskom okrugu, u Vojvodini i na planinama će biti jak.

Najjači udari košave očekuju se na jugu Banata i u Podunavlju, pri čemu će jugoistočni vetar imati olujne udare od 80 km/h.

Košava će biti vrlo toolog i fenskog karaktera, iako će doći do manjeg pada temperatuee vazduha, ali će one ostati i dalje visoke, dok se noću u košavskom području i u Beogradu očekuju i tropske noći zbog fenskog efekta košave, a minimalne temperature biće i dalje iznad 20 stepeni.

Već sutra u Srbiji se očekuje promenljivo oblačno, povremeno sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Ponegde se očekuju i grmljavinske oluje.

Maksimalna temperatura biće od 30 do 34°C, u Beogradu do 32°C.

U subotu slično vreme.

Maksimalna temperatura u većini predela biće oko 30 stepeni.

Drugog dana vikenda očekuje se sunčanije i ponovo veoma toplo vreme.

Maksimalna temperatura biće od 30 do 34°C, u Beogradu do 32.

Znatno jače pogoršanje vremena očekuje se početkom sledeće sedmice. Sa zapada se očekuje jače naoblačenje sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom.

Očekuje se i postepeni pad temperature vazduha, ali će ostati i dalje vrlo toplo za ovo doba godine, uz temperature oko ili koji stepen ispod 30 stepeni. Prema kraju sedmice očekuje se dalji pad temperature vazduha.

Prosečna maksimalna temperatura vzduha za početak septembra u Srbiji je od 24 do 28°C, tako da je ona oivih dana čak deset stepeni viša od napomenutog proseka.

(Telegraf)

BONUS VIDEO

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading