jasenovac
Foto: Alo/Foto: Wikipedia

List navodi da je bolnica pronađena između manastira Jasenovac i istoimenog mjesta i ističe da je ovo najveće otkriće od oslobođenja do danas u vezi sa Jasenovcem, budući da se verovalo da od nekadašnjeg logora smrti nije ostalo ništa osim Kožare koja nije u muzejskoj funkciji, pisale su beogradske "Večernje novosti".

Njegovo preosveštenstvo episkop slavonski Jovan rekao je listu da je ustaška bolnica otkrivena na imanju porodice Klincov, a da je Eparhija pakračko - slavonska otkupila potom ovu zgradu koja je sada sastavni deo manastira Jasenovac.

"Kada govore o Jasenovcu ljudi uglavnom misle na Ciglanu od koje nisu ostali tragovi. Međutim, između Ciglane i manastira Jasenovac u kome je za vreme rata bila smeštena ustaška motorizovana jedinica koja je patrolirala i lovila odbegle logoraše, ali i klala po široj okolini mesta, postojala je zgrada ustaške bolnice", rekao je vladika Jovan.

Tu su se nalazila imanja srpskih porodica Trivunčić i Klincov koje su se poslije rata vratile na svoja ognjišta i upravo zato ove zgrade nisu bile otkrivene i srušene.

Vladika Jovan je naveo da zgrade nigde nisu bile označene kao logorske zgrade, niti su pripadale Spomen-kompleksu Jasenovac.

Pored kuće porodice Klincov, građene šezdesetih godina, postoji štala i štagalj koji su korišćeni kao ustaška bolnica.

Tu se nalazi i koliba koja je danas šupa za alat, a gde su nekada bili smešteni jevrejski zatočenici, lekari koji su lečili ustaše, a na zidu barake pronađena je velika Davidova zvezda, kao i stari komplet za prvu pomoć.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading