Sir
Foto: Alo/Rina

U selu Gornja Gorevnica kod Čačka juče je počela manifestacija „Mlečni put“, najveći sajam belog mrsa u regionu, na kojem je više od 50 izlagača sira i proizvoda na bazi mleka predstavilo svoje proizvode.

Svi posetioci će još danas moći da degustiraju, ali i da kupe sireve od kravljeg, ovčijeg, kozjeg, pa čak i magarećeg mleka, a pripadnice lepšeg pola će imati priliku da za sebe odaberu kozmetičke proizvode na bazi mleka.

- Ova manifestacija treba da služi opštem razvoju našeg sela. Svedoci smo da se srpsko selo večito borilo s krizama i problemima, a bori se i dan-danas. Ova manifestacija je veoma značajna za razvoj stočarstva jer mala domaćinstva do sada nisu mogla da opstanu, a ljudi su odlazili iz sela i odustajali od bavljenja poljoprivredom i stočarstvom - kažu za RINA organizatori.

U Domu u centru sela biće upriličena izložba posvećena belom mrsu na kojoj će se predstaviti preko 30 izlagača, sa više od 50 različitnih proizvoda od mleka. Mnogi će moći prvi put da vide a i da kupe zgoreli sir, dimljeni sir, duvan sir, rolovani kajmak, sir sa tartufima a biće izložen i najskuplji sir na svetu od magarećeg mleka.

- Imaćemo šta da vidimo, oprobamo i okusimo od kravljih i kozjih sireva, sireva sa raznih meridijana, severa, juga, istoka i zapada naše zemlje a stižu nam prerađevine iz regiona. Sjenički punomasni sir spada u kvalitetnije na našem podneblju, zlatiborski, staroplaninski, suvoborski, sremski, kupreški i pirotski su sirevi jako cenjeni na svakoj trpezi. Videćemo i degustirati razne specijalitete, verujemo da nećete odoleti uštipcima s kajmakom, kačamaku sa sirom ili pavlaci sa vrućom projom - dodaju organizatori.

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading