Vremenska prognoza
Foto: Alo/Foto: Alo!/ilustracija

Danas i sutra nad većim delom regiona pretežno sunčano i toplo, jer ćemo se nalaziti u toploj, prednjoj, strani visinskog ciklona nad srdišnjom Evropom te će ka nama priticati vazduh uz severne Afrike, piše Marko Čubrilo u novoj vremenskoj prognozi za Srbiju.

Duvaće umerena do jaka, topla, košava, duž Jadrana jugo, a na planinama jak južni vetar. Dnevni maksimumi od +27 do +33 stepena Celzijusa.

U noći ka ponedeljku preko Alpa će se premeštati jak, hladan, front koji će u ponedeljak usloviti sekundarnu ciklogenezu nad severnim Jaranom, taj ciklon će svoj centar do srede uveče uzdužnom osom Jadrana premeštti dalje na istok.

Ovakav razvoj sinoptike će usloviti jače pogoršanje, osveženje i kraj pravog leta.

U noći ka ponedeljku jače pogoršanje vremena uz kišu, grmljavinu i lokalne nepogode zahvata prvo zapadni deo Hrvatske i severni Jadran, da bi se u ponedeljak tokom dana pogoršanje vremena proširilo nad ceo region uslovljavajući kišu, pljiuskove, lokalne nepogode, dok će južni i jugoistočni vetar u zoni fronta slabiti i okrenuti na zapadni i severozapadni smer i on na kratko može biti jak.

U ponedeljak maksimumi od +18 na zapadu Hrvatske do oko +32 na jugu i istoku regiona. U utorak nad središnjim i istočnim predelima pretežno oblačno i osetno svežije, povremeno uz kišu i pljuskove, dok će na zapadu uz promenljivu oblačnost biti uglavnom suvo. Vetar umeren, severozapadni.

Temperature vazduha u najtoplijem delu dana konačno ispod +25 stepeni Celzijusa, dok bi na višim planinama BiH, severne C.Gore i jugozapadne Srbije bilo ispod +15 stepeni Celzijusa.

U sredu na istoku i dalje više oblaka uz moguću kišu ili pljusak dok će nad ostalim delo regiona biti više sunca uz moguće pljuskove posle podne. Vetar severozapadni, u okretanju na južni i jugozapadni, a dnevni maksimum od +21 do +27 stepeni Celzijusa. Sredinom nedelje noći znatno svežije uz minimume od +7 do +17 stepeni Celzijusa.

U četvrtak kraće poboljšanje vremena uz uglavnom suvo i malo topije vreme. Vetar umeren do pojačan južni i jugoistočni, krajem dana na zapadu i jugozapadu regiona novo pogoršanje. Maksimum do oko +30 stepeni Celzijusa.

Od petka pa do kraja nedelje uz novu sekundrnu ciklogenezu pretežno oblačno i osetno svežije uz kišu i pljuskove, počeće pojačan i jak severozapadni vetar dok bi se maksimumi kretali od +12 do +19 stepeni Celzijusa, što je ispod proseka za sredinu septembra.

Postepeno poboljšanje se trenutno očekuje posle 15. septembra ali najave za neko jače otopljenje nema u ovom trenutno bar do oko 22. u mesecu, zaključuje Čubrilo.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading