Čekaonica
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Više od 115.000 hiljada građana Srbije pregledano je tokom četiri dana akcije besplatnih preventivnih pregleda, a kod 10 odsto njih, bez ikakvih simptoma, otkrivena su različita oboljenja. I ove nedelje, 8. septembra, akcija se nastavlja te građani mogu da obave niz pregleda, između ostalog, pregled pluća i abdomena.

Domovi zdravlja, opšte bolnice, klinički i kliničko-bolnički centri širom Srbije otvoreni su jutros od 8 sati za besplatne preventivne preglede. Pregledi se ne zakazuju, niti je potreban uput, a svi građani, i oni bez zdravstvenog osiguranja, danas do 17 sati biće u prilici da obave:

pregled pluća
urade tumor markere CEA (CEA), CA19-9 (CA19-9) i AFP (Alpha Fetoprotein)
izmere krvni pritisak
provere nivo šećera u krvi
urade EKG
ultrazvučni pregled abdomena
kompletnu krvnu sliku u laboratorijama.

Sistematski pregledi i za decu

Pored toga, i ove nedelje, zbog velikog interesovanja roditelja, biće organizovani i sistematski pregledi dece predškolskog i školskog uzrasta, u cilju što ranije dijagnostike svih eventualnih nepravilnosti u rastu i razvoju najmlađih, i blagovremene korekcije istih.

Lista zdravstvenih ustanova koje učestvuju u akciji, kao i vrste pregleda koji se obavljaju u svakoj ustanovi, istaknute su na zvaničnoj internet stranici Ministarstva zdravlja.

Dolazili bez tegoba, otkrivene im ozbiljne bolesti

Ovo je peta akcija besplatnih preventivnih pregleda, a do sada je, za samo četiri dana akcije, više od 115.000 građana obavilo preventivni pregled.

Značaj akcije preventivnih pregleda, koje je u cilju rane detekcije i pravovremene dijagnostike bolesti pokrenulo Ministarstvo zdravlja, posebno ističe činjenica da su kod blizu 10 odsto od pregledanih pacijenata, bez ikakvih simptoma, otkrivena različita oboljenja:

mladeži suspektni na karcinom
promene na plućima suspektne na karcinom
aneurizme
dijabetes
kardiološki problemi...

Metastaze bez simptoma

Kako je ranije za "Blic" izjavio direktor KBC Zemun, dr Dragoš Stojanović, jednoj ženi je na preventivnom pregledu otkrivena tumorska promena na plućima sa metastazama. Žena, koja nije imala nikakve tegobe, odmah je upućena na dalju dijagnostiku.

- Pacijentkinja nije imala posebne tegobe, a pušač je. Nažalost u toku ovih pregleda postojala je sumnja na neke promene na plućima. Urađen je skener i nažalost je pronađena tumorska promena na plućima sa metastazama, a ona je upućena na invazivniju dijagnostiku - rekao je dr Stojanović za "Blic".

"Bomba" u stomaku, bez tegoba

Tokom prvih preventivni pregleda, jednom Beograđaninu, Dragoljubu Trifunoviću je otkrivena anuerizma trbušne aorte u KBC "Bežanijska kosa" odakle je odmah upućen u Urgentni centar Univerzitetskog kliničkog centra Srbije (UKCS). Kako je on ispričao za "Blic" on nije nije imamo nikakve bolove niti bilo koji simptom koji bi ukazao da on ima takozvanu bombu u stomaku.

- Nikada nisam osetio simptom, bol u stomaku koji bi ukazivao da imam nešto ovako. Ja inače imam druge probleme, i eto. Krenule žena i ćerka na pregled pa sam i ja na njihov nagovor, i ispostavilo se da imam i ovo u stomaku. Hvala Bogu, pa sam došao - rekao je Dragoljub Trifunović za "Blic", koji je nakon pregleda upućen da se javi lekarima na Drugoj hirurškoj klinici kako bi mu se zakazala operacija.

I "obična" krvna slika mnogo govori o zdravlju

I danas će se građanima proveravati kompletna krvna slika i laboratorija.

Rukovodilac poliklinike u UKCS prim. dr Snežana Polovina rekla je ranije za "Blic" da krvna slika može da pokaže da li je pacijent malokrvan ili ima suviše veliki ili mali broj krvnih zrnaca.

- Iz obične krvne slike možemo da saznamo da li je neko malokrvan, da li ima suviše mali ili suviše veliki broj belih krvnih zrnaca ili nekih od podvrsta belih krvnih zrnaca, sklonost ka krvarenju... Od "obične" krvne slike mi možemo da saznamo da li pacijent ima neko oboljenje koje je sistemskog karaktera i koje može pravovremeno da se dijagnostikuje - objasnila je dr Polovina.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading