Nevreme
Foto: Shutterstock/Ilustracija

Temperatura vazduha u Srbiji je naglo pala sa tropskih na jesenje, svežije je i očekuju se kiša i pljuskovi, koji će sa sobom doneti i potop u nekim delovima zemlje, a za sutra je najavljeno još svežije vreme, oblačno i suvo, osim na severozapadu gde će biti oblačno sa padavinama.

Meteorolog Ivan Ristić je za Alo! otkrio da nas jaka vremenska nepogoda očekuje baš na petak 13. Moćni morski arktički vazduh dolazi u Srbiju i sa sobom donosi drastičan pad temperature kao i olujno nevreme.

SIBIRSKI ANTICIKLON ĆE NAM DONETI DUGU I HLADNU ZIMU

Meteorolog Ristić je rekao da nas veće količine padavina očekuju već početkom jeseni, kao i da će zima biti duga i hladna.

Sredinom septembra će poprilično zahladneti i tamo će maksimumi biti oko 25 stepeni u najboljem slučaju. Leto se nastavlja na krajnjem jugozapadu Evrope, u Španiji i Portugaliji gde Afrika jača u drugoj polovini septembra. Predstojeću jesen i zimu obeležiće prema najnovijoj prognozi sprega azorskog i sibirskog anticiklona i njihovi ogranci u Evropi. To će omogućiti prodore hladnijeg vazduha po njihovoj periferiji prema našem regionu i stvaranje ciklona u Mediteranu koji će donositi padavine - na početku jeseni kišu, a krajem jeseni i u toku zime sneg. Zima će biti duga i hladna, prava sibirska – otkriva Ivan Ristić.

Hladan arktički vazduh sa severnog pola stigao je do Evrope, i velikom brzinom dolazi u Srbiju. Jak polarni vrtlog se razvija iznad Severnog mora i usmerava arktički vazduh na jug i jugoistok Evrope. U petak 13. septembra hladan polarni front zahvatiće Balkan i doneti osetniji pad temperatura. Za vikend će biti pretežno oblačno, vetrovito, hladno,  povremeno sa kišom. Dnevna temperatura bez većeg kolebanja u toku dana, uglavnom između 10 i 15 stepeni. Topla garderoba će biti obavezna. Za sada sve ukazuje na to da će se zbog stacioniranja visinskog ciklona iznad Srbije jesenje maksimalne temperature do 25 stepeni će se zadržati do kraja septembra. Zahlađenje će doći i do Grčke i Turske tako da je i tamo najverovatnije ona prava letnja sezona završena – navodi meteorolog Ivan Ristić za Alo!.

Kako tvrdi meteorolog, do povratka letnjih temperatura neće doći, a  visinski ciklon koji nam dolazi će definitivno uticati na vreme do kraja septembra.

Danas i sutra obeležiće relativno toplije temperature vazduha, ali polarni vrtlog će totalno da oduva leto iz našeg regiona, koje je ove godine obeležilo nekoliko toplotnih talasa i oko 90 dana vrelog vazduha. Na vreme do kraja septembra će prema sadašnjim prognozama uticati visinski ciklon sa centrom blizu nas. Ovaj visinski ciklon će uslovljavati povremeno kišu i jesenje temperature.

BONUS VIDEO 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading