znak stop
Foto: Alo/Foto: Prinstcreen

Međutim, postoji još jedan važan element signalizacije koji mnogi vozači u Srbiji zanemaruju, a može ih skupo koštati.

Horizontalna signalizacija

Pored vertikalne signalizacije, koja uključuje saobraćajne znakove, postoji i horizontalna signalizacija, koja se sastoji od različitih linija, figura i oznaka na kolovozu. Ova signalizacija ima ključnu ulogu u regulisanju saobraćaja, označavanju prostora za parkiranje, i obezbeđivanju sigurnosti na putevima.

Horizontalna signalizacija obuhvata razne oblike oznaka, uključujući uzdužne linije kao što su razdelne i ivične linije, poprečne oznake, pešačke prelaze i, naravno, linije zaustavljanja. Poslednje pomenute, često nazivane "stop" linije, mogu imati isti efekat kao i saobraćajni znak STOP.

Isprekidana linija označava obrnuti trougao, a ravna linija STOP znak, prenosi Blic.

znak stop

Foto: Prinstcreen

 

 

Direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja, Damir Okanović, objasnio je da horizontalna signalizacija ima obavezujući karakter.

Kada na prilazu raskrsnici nije postavljen znak STOP ili obrnuti trougao, prisustvo linije zaustavljanja označava obavezu vozača da se zaustave i propuste vozila sa glavnog puta. Ova linija se često koristi kao alternativa kada drugi znakovi nisu prisutni ili nisu vidljivi zbog vremenskih uslova ili drugih prepreka. Međutim, mnogi vozači možda ne shvataju ozbiljnost ove oznake i ne obaziru se na nju kao što bi trebali.

Odgovornost velika a troškovi visoki

Ako dođe do saobraćajne nesreće zbog nepoštovanja ove oznake, odgovornost može biti velika i troškovi visoki. Zbog toga je ključno da vozači obrate pažnju na sve aspekte saobraćajne signalizacije, a ne samo na pravilo desne strane.

Ukoliko primetite da na raskrsnici postoji linija zaustavljanja, a nedostaju znakovi STOP ili obrnuti trougao, važno je obavestiti nadležnu službu za saobraćaj kako bi se postavila odgovarajuća signalizacija. Ignorisanje ovih oznaka može vam doneti ne samo visoke kazne, već i ozbiljne posledice u slučaju nesreće.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading