radijator
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Ove probe se sprovode kako bi se predupredili potencijalni kvarovi na toplanama, kotlarnicama i toplovodnim mrežama.

Sezona grejanja zvanično počinje 15. oktobra, ali su toplane spremne da počnu sa isporukom toplotne energije i ranije, ukoliko prosečna dnevna temperatura padne ispod 12 stepeni Celzijusa. U Subotičkoj toplani, koja snabdeva oko 10.000 potrošača, letnji remonti su uspešno završeni.

- Jedan deo radova obuhvatao je sanaciju vodećeg vrelovodnog kotla, dok je drugi zahvat bio fokusiran na glavno cirkularno postrojenje. Hladne probe će se sprovoditi u periodu od 16. septembra do 1. oktobra, nakon čega će, u skladu sa meteorološkim uslovima, uslediti tople probe - izjavio je Davor Andrašić, izvršni direktor energetskog sistema Subotičke toplane.

Osim provere sistema, u gradskoj Toplani u Kraljevu fokus je stavljen i na nabavku energenata. Za proizvodnju toplotne energije koristi se 90 odsto gasa i 10 odsto mazuta.

- Svi radovi će biti završeni do kraja meseca, tako da ćemo biti potpuno spremni i u tehničkom smislu. Nabavku mazuta započećemo uskoro, i očekujem da ćemo od 1. oktobra biti u potpunosti spremni za predstojeću grejnu sezonu - rekao je Dragan Arsenijević, izvršni direktor JEP Toplana Kraljevo.

U Nišu, gde je oko 30.000 korisnika priključeno na daljinsko grejanje, u toku su radovi na povećanju pritiska u sistemima gde je to moguće.

"Na dve lokacije još uvek izvodimo radove, ali će sve biti završeno do 20. septembra. Nakon toga ćemo zvanično predati izveštaj nadležnoj upravi o spremnosti Gradske toplane za grejnu sezonu," izjavio je Darko Pejčić, tehnički direktor JKP Gradska toplana Niš.

Takođe, radovi na sistemima za rekuperaciju dimnih gasova u Nišu su završeni na vreme. Gradska toplana neće biti na spisku velikih zagađivača, jer će emisija štetnih gasova biti smanjena na minimum.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading