vreme
Foto: Alo/Printscreen/Facebook/Marko Čubrilo

Kako je najavio Čubrilo, posle utorka sledi nam postepeno poboljšanje, ali će kiše, kako najavljuje biti povremeno, posebno na jugu regiona. 

- Oko 25.09. prijatno, jesenje vreme, a zatim moguće novo pogoršanje. Sledi rast velikih reka, ali do velikih izlivanja ne bi trebalo doći - naveo je on, pa sve obrazložio: 

 

 

- Danas će se centar cikona nalaziti and Vojvodinom i kretaće se neobičnom putanjum, retrogradno od istoka ka zapadu te će padavine dolaziti iz više pravaca, a najčešće sa severa i severoistoka. Povremeno će biti mogući i pljuskovu uz ređu pojavu grmljavine, a na vrhovima planina preko 2000mnv može biti snega povremeno. Duvaće umeren, povremeno i jak severozapadni vetar, posebno na severu i zapadu regiona, dok će duž većeg dela Jadrana biti jake i olujne bure i tramontane. Dnevni maksimum i dalje znatno ispod proseka, najčešće između +8 i +13 stepeni Celzijusa. U toku noći i sutra tokom dana nad zapadnim, severnim i središnjim delovima regiona nastavlja se uticaj ciklona koji donosi povremene nalete kiše, posebno na zapadu regiona, dok će na jugu i istoku biti manje padavina uz moguće sunčane intervale sutra posle podne. Duvaće umeren do jak severozapadni vetar. Dnevni maksimum i sutra vrlo nizak ili za koji stepen viši od današnjeg. U toku naredih 48h nad delovima severa, zapada i središnjim delova regiona pašće dodatnih 20mm ili više mm taloga, a ponegde će totali ići i do oko 100mm taloga. Nad ostalim delom regiona manje padavina.

- Ako vam ovi totali izgledaju visokim, šta da kažu stanovnici Češke, Slovačke, Mađarske, Austrije, Slovenije gde je ovaj ciklon lokalno ostavio i oko 400mm taloga, dok će viši delovi Alpa dobiti i preko 2m snega. Ove količine su više nego kad nas 2014 godine i prava je sreća što je ovog puta ciklon uzeo malo drugačiji položaj te smo mi na rubu njegovog uticaja. Cikloni ove snage nisu ništa nebično za umerene geografske širine ali kao i 2014 ciklon je ostao “zarobljen” između nekoliko anticiklona i već duže vreme se vrti nad istim područjem, natapajući ka ogromenom količinom vode. Ta voda će nad nama usloviti nagli rast svih većih reka čije je slivno područje ovaj deo Evrope ali i oblast Karpata te se očekuje višemetarski rast Dunava, Save, Drave, Tise, dok će u naglom porastu biti sve reke regiona, uključujući zapadnu, južnu i veliku Moravu, Drinu, Unu, Sanu, Bosnu i mnoge druge. Za sada se neko veliko izlivanje ne očekuje, pogotovo na velikom rekama ali će recimo Dunav za 4-5 dana preći kotu redovne odbrane od poplava i možda dostići nivo vandredne odbrane od polava, te ce nebranjena podrčuja koja su ispred nasipa biti poplavljena. Na sreću ovo je deo godine kada su vodostaji najčešće vrlo niski pa mesta u koritima ima za ovu vodu.

- Što se tiče vremena od srede će uz istočno i jugoistočno strujanje padavine dolaziti sa jugoistoka i istoka teko da će ih povremeno biti nad južnim, zapadnim i središnjm oblastima regiona, dok će na severu biti retke i slabe. Krajem nedelje mksimumi verovatmo u opsegu od +15 do +25 stepeni Celzijusa.

Novo pogoršanje se kao opcija počinje javljati negde oko 26.09. ali bi do tada trebalo biti lepo, rano-jesenje vreme - zaključuje on. 

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading